Prima pagină » Local » Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași va testa, în următoarele 3 săptămâni, femeile din județul Constanța – GALERIE FOTO

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași va testa, în următoarele 3 săptămâni, femeile din județul Constanța – GALERIE FOTO

02 aug. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Unitatea mobilă de screening de cancer mamar din cadrul Institutului de Oncologie (IRO) Iași va fi prezentă în județul Constanța circa 3 săptămâni, urmând ca, apoi, aceasta să se deplaseze dintr-o regiune în alta. Într-o singură zi, pot fi investigate 55-60 de femei, o investigație durând 15 minute. Se lucrează de dimineață până seara, la ora 19.00, cu o pauză de o oră la prânz

La final de săptămâna, unitatea mobilă va acosta în curtea unei primării sau unei secții de poliție, echipa urmând să meargă acasă. Având în vedere distanța dintre Iași și Constanța, săptămână următoare personalul medical va fi înlocuit cu alți colegi din cadrul IRO Iași.

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a ajuns pe 1 august la Constanța

Unitatea mobilă de screening de cancer mamar din cadrul IRO Iași va fi prezentă în următoarele 3 săptămâni în satele din județul Constanța.

Marți, 2 august 2022, unitatea mobilă de screening va fi prezentă în comuna Castelu, județul Constanța, la Căminul Cultural. Testările efectueze în intervalul 10.00-14.00 și 15.00-19.00.

Miercuri, 3 august 2022, unitatea mobilă de screening  se va deplasa în comuna Cuza Vodă, județul Constanța, doamnele putându-se testa în intervalul orar 10.00-14.00 și 15.00-19.00.

Testările gratuite se desfășoară în cadrul proiectului ONCOFEM, care se derulează până în decembrie 2023. Echipa medicală își propune să ajungă în cât mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect.

„Institutul Regional de Oncologie din Iași implementează de un an în urmă un proiect cu finanțare europeană, care oferă screening pentru cancerul de sân. Proiectul se implementează împreună cu Fundația Enable. Proiectul se adresează în principal femeilor din zonele defavorizate, cu un grup țintă  de femei cu vârsta între 50 și 69 de ani. Ne propunem să testăm 30.000 de femei. Ne dorim să facem screening pentru depistarea cancerului mamar în zone în care femeile ajung mai greu la un cabinet de radiologie. Proiectul nostru se implementează în regiunea de Nord-Est și Sud-Est, iar, pe 1 august, am ajuns la Constanța. Unitatea mobilă de screening vrea să se facă văzută și cunoscută, ca persoanele din mediul rural să știe că suntem aici și că ne deplasăm acolo unde sunt solicitări”, a declarat Mirela Grosu.

Mirela Grosu: „În decurs de un an, am reușit să testăm în jur de 2270 de femei, iar aproape 10% au necesitat investigații suplimentare”

Managerul IRO Iași consideră că nu este ușor să lucrezi cu peste 50 de femei pe zi, trebuie să le explici procedura, mamografia nu este dureroasă, dar sunt unele femei care nu au făcut niciodată o radiografie mamară, astfel că trebuie să li se explice exact procedura.

„Am plănuit ca în perioada de vară să mergem în regiunile cât mai îndepărtate, urmând ca la iarnă să mergem în regiunea de Nord-Est, unde suntem așteptați de colegii noștri din Suceava, Neamț, Botoșani și Vaslui. Ne dorim să testăm cât mai multe femei. Vreau să vă spun că, în decurs de un an, am reușit să testăm în jur de 2270 de femei, aproape 10% au necesitat investigații suplimentare, iar 17 femei au fost depistate cu cancer la sân în diferite faze. Proiectul ONCOFEM urmărește screening-ul, dar își dorește să ducă un caz până în momentul în care femeia beneficiază de tratament chirurgical sau medical. După ce realizăm mamografia, această beneficiază de dublă citire, apoi, dacă iese un rezultat pozitiv, femeia este chemată la investigații suplimentare, care se pot efectua la Constanța sau la Iași. Le putem asigura doamnelor drumul și cazare pentru a veni la Iași pentru investigații”, a adăugat Mirela Grosu.

Pentru a beneficia de mamografii gratuite în cadrul Unității Mobile de Screening de Cancer Mamar doritoarele trebuie să-și facă, în prealabil, o programare la asistentul medical comunitar din fiecare localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *