Unitatea Funcțională de Arși din cadrul Secției de Chirurgie Plastica a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iași funcționează după standardele europene în vigoare. Un număr mare de pacienți din toată țara sunt redirecționați către această secție.
Unitatea Funcțională de Arși (UFA) Iași este una dintre cele două servicii din România care tratează la standarde europene patologia arsurilor, aici incluzând și marii arși. Cealaltă unitate funcțională este la Timișoara, în cadrul „Casa Austria”, aferentă Spitalului Județean de Urgente.
După o perioadă în care dotările spitalelor din România puneau mari probleme în supraviețuirea arșilor prin rata majoră de complicații infecțioase dar și prin lipsa de logistică, din 2019, după eforturi colective, Iașul reprezintă un adevărat pionier în tratarea marilor arși în România, la cele mai înalte standarde, oferind o șansă în plus celor aflați într-o grea suferință.
Unitatea Funcțională de Arși a tratat 535 de arsuri. Mortalitatea a fost de doar 13,75%
Secția dispune de circuite personalizate, pentru a facilita managementul pacienților arși în lupta cu infecțiile, complicația care pune cele mai mari probleme în tratarea arsurilor. Exista 5 săli de operație, dintre care una dedicată celor 5 rezerve proprii a marilor arși, alte paturi pentru arsuri medii, mici sau în status post externare, săli de consultații, filtre de acces, stație de sterilizare și săli pentru duș sau baie terapeutică.
„Din 10 octombrie 2019, când ne-am mutat, am reușit să tratăm 535 de pacienți cu arsuri, veniți din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, și multe alte orașe de la nivelul României. Ca și grad de arsură la nivelul suprafețelor, au existat: sub 10% – 259 de cazuri, 10-20% – 93, 20-29% – 45, 30-39% – 22, 40-49% – 28, 50-59% – 18, 60-69% – 4, 70-79% – 5, 80-89% – 8, peste 99% – 4. Alte arsuri plus sechele- 49. Mortalitatea a reprezentat 13,75% din cazuri”, a declarant Prof. Univ. Dr. Cimpoeșu Diana.
Finanțări de 40 milioane de lei pentru dotări de top
Cu finanțare de la Banca Mondială, în valoare de 40 milioane de lei și de la bugetul de stat, cu sprijinul ambasadei Franței, UFA Iași este dotată la cele mai înalt nivel, după o renovare completă, aparatură nouă, de ultimă generație, instrumentar și consumabile moderne.
De asemenea, prin implicarea activă a autorităților statului, dar și a programelor de instruire în parteneriat cu Franța, personalul practică și este familiarizat cu protocoalele europene de tratament a marilor arși. De când a fost inaugurată unitatea, în 2019 și până în prezent, medicii de la Chirurgie plastică au tratat cu succes un număr impresionant de cazuri grave, reușind să aducă problematica pacientului mare ars, ăn era post Colectiv, la un nivel competitiv cu țările Europene.
„Unitatea Funcțională de Arși din Iași dispune de o sală de operații în ATI și 3 în blocul operator. Clinica deține de secție de terapie intensivă (ATI), unde sunt 5 paturi și 15 în compartimentul de arsuri. Secția beneficiază de instrumentar chirurgical și bineînțeles de o echipă foarte bine pregătită pentru intervenții dificile”, precizează purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon“ Iași, Prof. Univ. Dr. Cimpoeșu Diana.