Prima pagină » Local » Unii pompieri de la ISU Iași au cerut transferul după ce au rămas traumatizați în urma intervențiilor din teren: „Lucrăm foarte mult la psihic, dar pentru unele lucruri nu poți fi pregătit” – FOTO

Unii pompieri de la ISU Iași au cerut transferul după ce au rămas traumatizați în urma intervențiilor din teren: „Lucrăm foarte mult la psihic, dar pentru unele lucruri nu poți fi pregătit” – FOTO

01 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan, în Local

Unul dintre cele mai importante sectoare ale Inspectoratului Special de Urgență Iași este cel unde se lucrează la psihicul pompierilor. Unii dintre ei au rămas marcați de la ce au văzut pe teren și au fost evaluați de un psiholog

Cu siguranță, una dintre cele mai periculoase și solicitante meserii, pompierii sunt adesea nevoiți să uite de tot și să intervină prompt la situațiile din teren. Totuși, după intervenție încep să conștientizeze prin ce au trecut, lăsându-le traume. Aici, rolul psihologului este foarte important pentru a menține moralul pompierilor.

Pompierii au rămas marcați

o poză cu doi pompieri

Unii pompieri au cerut transferul după ce au intervenit la niște cazuri șocante

La ISU Iași se lucrează extrem de mult la psihicul angajaților, evaluările se fac anual, iar psihologul face o nouă expertiză în cazuri excepționale. Totuși, oricât de pregătiți ar fi, este imposibil să nu rămână cu traume pe termen lung. Pe lângă psiholog, în cadrul inspectoratului, mai există și un preot care oferă asistență religioasă celor care o necesită.

„Psihologul e cea mai importantă piesă din inspectorat. Facem și activități preventive psiho-personale. Tot personalul inspectoratului participă constant la grupuri de lucru pe partea aceasta de psihologie. Evaluarea psihologică se face anual și de câte ori este nevoie. În cazul unui accident rutier, primul echipaj care ajunge poate fi luat prin surprindere de situație. Într-adevăr, pompierii noștri își fac treaba, dar după ce acționează și termină intervenția, în momentele când trece adrenalina, atunci începi să conștientizezi ce s-a întâmplat.

Psihologul, prin metode specifice, are un anumit plan prin care încearcă să evalueze pompierii și să reducă efectele negative. Sunt situații în care, efectiv, pompierii cer schimbarea locului de muncă strict din cauza asta. În special când sunt incendii cu victime copii și accidentele rutiere, deoarece imaginile pot fi covârșitoare. Cum a fost accidentul de la Lețcani, sunt lucruri pentru care nu te poți pregăti, este imposibil. Sincer, te gândești pe cine nu ar afecta așa ceva. De asemenea, avem și asistență religioasă, avem un preot încadrat care oferă sprijin pompierilor noștri”, a declarat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

Unii au cerut transferul

o poză cu un pompier

De asemenea pompierii mai beneficiază și de asistență religioasă din partea unui preot

Cele mai marcante cazuri sunt cele în care sunt implicați copii în incendii și accidentele violente. În urma acestor cazuri, în ultima vreme, câțiva pompieri au cerut transferul la alt sector, deoarece nu pot face față unui astfel de impact emoțional.

„Sunt situații care, oricât de bine pregătit ai fi, tot îți pot lăsa traume. De obicei se cere transferul, angajații rămân tot în cadrul inspectoratului, dar nu mai sunt pe intervenții. Au fost, până acum, astfel de cazuri, nu foarte multe, dar am avut câteva”, a adăugat inspectorul șef ISU Iași.

În urma unor cazuri grave, pompierii de la ISU au rămas marcați și au avut nevoie asistență psihologică. Unii dintre ei au decis chiar să se transfere de la unitățile de intervenții.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *