Anul școlar 2024 – 2025 a adus reguli mai stricte pentru elevii din școlile din România. Astfel, folosirea telefoanelor mobile la școală este interzisă. Totuși, există și unele excepții, unii elevi putând folosi telefoanele mobile la școală. Despre aceste excepții a vorbit chiar ministrul Educației, Ligia Deca.
Unii elevi pot folosi telefoanele mobile la școală!
Ministerul Educației a introdus noi proceduri cu privire la desfășurarea orelor de curs. Elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o altă sală, părinții fiind obligați să participe la ședințele organizate de școală. Mai mult, telefoanele mobile vor fi ținute într-o cutie specială până la sfârșitul orelor. Toate aceste reguli sunt prevăzute în regulamentul-cadru și în statutul elevului pentru anul școlar 2024 -2025.
Totuși, există și unele excepții. Unii elevi vor putea veni totuși cu telefoanele mobile la școală și chiar le vor putea folosi în școală. În ce condiții, a explicat chiar ministrul Educației, Ligia Deca.
„Am vrut să dăm școlii mai multe instrumente. Se tot vorbește despre autonomia școlii. Nu există două școli la fel, unele au probleme mai mari, altele au probleme mai mici, sunt diferite tipologiile de probleme. Și atunci le-am dat mai multe instrumente. Printre ele și această posibilitate de a interzice telefoanele mobile unde, înțeleg, nu există posibilitatea întotdeauna ca profesorul să controleze dacă și-a pus toată lumea telefonul în spațiul acela din fiecare clasă“, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Minsitrul a precizat că prin aprobarea consiliului de administrație al școlii, se poate stabili o regulă generală.
„Trebuie să existe un acord și la profesori, și la părinți, și la elevi. Am văzut că în alte state europene asta se legiferează la nivel național. Noi am lăsat-o la latitudinea școlii. Cert este că în oră nu se folosește telefonul mobil, asta e o regulă prin lege. În restul timpului, e o decizie a școlii. Sunt școli care au nevoie de această regulă de interzicere totală, sunt altele care, din contră, au nevoie ca copiii să poată comunica cu familiile”, a mai zis Ligia Deca.
Obligativitatea uniformei școlare
O altă măsură introdusă din anul școlar 2024-2025 este introducerea obligatorie a uniformei școlare. Liga Deca a menționat că unele școli au introdus uniforma.
„S-a discutat mult despre pază, despre monitorizarea audio-video. O modalitate de a gestiona fluxurile de acces în școală, pentru a nu exista probleme, este să ai un semn distinctiv. Acest semn distinctiv, care nu trebuie să fie musai uniforma. Sigur, școala, dacă există acord, poate să decidă că dorește uniformă, dar ea nu trebuie să reprezinte un motiv de excludere din școală“, a precizat Ligi Deca.
Ministrul Educației a mai spus că sunt anumite situații în care copilul nu poate avea uniformă, iar acest lucru nu înseamnă că i se interzice accesul la educație.
„Dacă o familie nu-și permite uniforma, fie școala o furnizează familiei respective, fie nu interzice accesul copilului la școală. Însă să știți că semnele distinctive, în cele mai multe cazuri, nu sunt uniformele. Sunt o matricolă, o eșarfă, o cravată, un cod cromatic. Deci nu trebuie să absolutizăm. Noi discutăm numai despre uniforme, dar în esență este vorba despre o modalitate ca un copil să poată fi recunoscut mai ușor când intră pe poarta școlii – este sau nu elev al școlii. E atât de simplu”, a mai spus Ligia Deca, ministrul spunând că unii elevi pot folosi telefoanele mobile la școală.