Prima pagină » Actualitate » Uniforma școlară ar putea redeveni obligatorie dacă proiectul de lege propus de George Simion este aprobat
Uniforma școlară ar putea redeveni obligatorie dacă proiectul de lege propus de George Simion este aprobat

Uniforma școlară ar putea redeveni obligatorie dacă proiectul de lege propus de George Simion este aprobat

05 oct. 2022, 14:20,
BZI.ro, în Actualitate

George Simion a propus un proiect de lege prin care uniforma școlară ar putea redeveni obligatorie în unităţile de învăţământ preuniversitar. Proiectul arată că prin această lege s-ar reduce diferențele de statut economic.

În acelaşi proiect de lege se arată faptul că fiecare unitate şcolară va avea uniforme distinctive și că însemnele de pe haine vor fi stabilite de fiecare unitate de învăţământ.

Uniforma școlară obligatorie, se arată în proiectul de lege propus de George Simion

George Simion arată că uniforma școlară ar putea deveni obligatorie în toate şcolile din învăţământul preuniversitar dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament. Deputatul AUR consideră că prin această metodă se va reduce diferențele economice dintre elevi. Proiectul mai prevede și mai multe criterii referitoare la posibilitatea de achiziţionare a echipamentului şcolar. Concret, dacă o familie nu are situaţia financiară care să îi permită o astfel de achiziție, statul va acorda o bursă, pe baza unei cereri. Bursa va urma să fie folosită doar pentru scopul acordării. Bursele vor fi acordate din bugetul de stat din fondurile strânse odată cu defalcarea din TVA.

” Specialiștii în pedagogie școlară consideră că uniforma școlară ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentația elevilor pot fi evitate situații de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate școlară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev și a-l supune unor rele tratamente. ” se arată în expunerea de motive din proiectul de lege.

Aceeași iniţiatori consideră că uniformele sunt elegante și că oferă copiilor un ajutor pentru viața profesională. Ba mai mult, codul vestimentar este foarte important în contextul în care sunt multe companii care impun o anumită ținută.

Sunt școli care au impusă uniforma școlară

La nivel național, dar și la nivel local sunt deja școli care impun în mod obligatoriu uniforma școlară. Nu sunt foarte multe unități de învăţământ care au această practică. Uniformele școlare îi costă pe părinți destul de mult. Datele arătau că o simplă uniformă care cuprinde un pantalon, o vestă, un sacou şi un tricou care nu are o calitate superioară costă și 400 de lei. În județul Iași, aproximativ unsprezece instituții de învățământ optează pentru purtarea uniformei

Lucrurile se complică în cazul unei familii cu mai mulţi copii și care are un venit minim. Părinţii scot destui de mulți bani pentru acest aspect. Cu toate aceste sacrificii, majoritatea părinţilor consideră că, pentru copii, este un lucru benefic purtarea unei uniforme pentru că în acest fel dispar unele diferențe social-economice. Așadar, în tot acest context, uniformele școlare ar putea deveni obligatorii dacă proiectul de lege propus de George Simion va trece de votul parlamentarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *