UNICEF cere ca profesorii și învățătorii să aibă prioritate la administrarea vaccinului anti-COVID-19 pentru ca procesul de învăţământ să se poate desfăşura cu prezenţă fizică, iar şcolile să rămână deschise, potrivit EFE.
Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite a cerut într-un comunicat ca această colectivitate să fie vaccinată imediat după personalul sanitar din prima linie şi categoriile de risc, cele două grupuri care vor fi primele vaccinate în majoritatea ţărilor.
„Pandemia de COVID-19 a făcut ravagii în educaţia copiilor din întreaga lume. Vaccinarea profesorilor este un pas cheie”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore.
Directoarea executivă a UNICEF: „Consecinţele unei educaţii pierdute sunt profunde“
Directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore, a precizat că vor fi consecinţe profunde a educaţiei pierdute sau limitate o perioadă prelungită de timp.
„Deşi deciziile privind repartizarea vaccinurilor rămân la decizia guvernelor, consecinţele unei educaţii pierdute sau limitate o perioadă prelungită de timp sunt profunde, mai ales pentru cei mai defavorizaţi”, a menționat Henrietta Fore.
Directoarea executivă a UNICEF a mai spus că, cu cât vor petrece mai mult timp copiii în afara şcolii, cu atât este mai probabil ca ei să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală şi va fi mai dificil pentru părinţii lor să revină la locurile de muncă.
UNICEF: „Școlile nu sunt un factor important de transmitere comunitară”
UNICEF a reamintit că în cele mai grele momente, pandemia a determinat închiderea şcolilor la care învaţă aproape 90 la sută dintre elevii din întreaga lume, o cifră care de atunci s-a redus.
Cu toate acestea, închiderea şcolilor continuă în multe locuri ale lumii, deşi – potrivit UNICEF – „există tot mai multe dovezi că şcolile nu sunt un factor important de transmitere comunitară”.
Potrivit agenţiei ONU, la data de 1 ianuarie centrele de învăţământ erau închise pentru 1 din 5 copii din întreaga lume, reprezentând aproape 320 de milioane de elevi.
În România, nu se știe când vor reveni elevii în bănci
Secretarul de stat în Educație, Jean Badea, a declarat că redeschiderea școlilor depinde în totalitate de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Motiv pentru care a făcut și un apel la populație pentru respectarea măsurilor, în special în perioada Sărbătorilor, astfel încât revenirea ”în bănci” să aibă loc cât mai curând.
„Ne dorim ca începând cu data de 11 ianuarie, să reluăm, pe cât posibil, sau într-o pondare cât mai mare cursurile față în față, însă așa, după cum știm, aceasta depinde în mare parte de situația edidemiologică la nivel național.
Am făcut apel în această perioadă la părinți, la elevi, la cadre didactice, mai ales în contextul în care se apropie și vacanța, iar tentația de a ne întâlni cu cei dragi este mare, să fim precauți, tocmai pentru a contribui și noi, ca sistemul de educație la lupta pe care medicii o duc în sistemul de sănătate și să putem să revenim în școală, în bănci, așa cum ne dorim”, a precizat Jean Badea.
Altfel, secretarul de stat în Ministerul Educației a declarat că tezele au fost înlocuite anul acesta cu evaluarea sumativă, iar recomandarea este ca această evaluare să se întâmple la toate disciplinele, nu doar la disciplinele la care se susțineau teze.