Prima pagină » Local » Unic în istoria României! Parlamentul României, şedinţa solemnă pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași! Klaus Iohannis lipseşte – LIVE VIDEO

Unic în istoria României! Parlamentul României, şedinţa solemnă pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași! Klaus Iohannis lipseşte – LIVE VIDEO

30 iun. 2021, 14:41,
în Local

Este o decizie istorică luată de Parlamentul României la 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Parlamentul s-a reunit pentru a comemora victimele Pogromului de la Iași din iunie 1941. În pofida faptului că printre persoanele invitate la această şedinţă s-a numărat şi Klaus Iohannis, președintele nu a venit.

Pogromul de la Iași a fost comemorat şi de autorităţile locale în cursul zilei de marţi, 29 iunie 2021. BZI.RO a publicat imagini de la eveniment.

Parlamentul României comemorează, printr-o şedinţă solemnă, 80 de ani de la Pogromul de la Iași

În Parlamentul României are loc un eveniment fastuos de comemorare a victimelor Pogromului de la Iași din iunie 1941. La şedinţa solemnă au fost invitaţi preşedintele României, membrii Guvernului, foştii şefi de stat, reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, şeful Casei Regale a României, Patriarhul BOR şi liderii celorlalte culte religioase, reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ai Armatei Române, ai Academiei Române, precum şi supravieţuitori sau urmaşi ai victimelor Pogromului.

„Prin iniţiativa de a comemora 80 de ani de la cel mai mare masacru petrecut pe teritoriul României în epoca modernă în cadrul unei şedinţe solemne, organul reprezentativ suprem al tuturor cetăţenilor români va transmite un mesaj puternic de recunoaştere a suferinţei victimelor şi supravieţuitorilor Pogromului, iar acele evenimente istorice vor beneficia astfel de atenţia semnificativă din partea opiniei publice interne şi internaţionale”, a declarat recent deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

Victimele Pogromului de la Iași au fost comemorate și la nivel local

Finalul lunii iunie 1941 a dus la uciderea a mii de persoane de origine evreiască, vânate de Armata Română, în colaborare cu cea germană, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a comemora cei 80 de ani de la Pogromul din Iași, autoritățile locale au pregătit o serie de manifestări în municipiu.

Astfel, pe 28 iunie 2021, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc o conferință internațională intitulată „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare”, iar, la Institutul Francez Iași, va fi organizată o întâlnire cu jurnalista Stephanie Trouillard, autoarea volumului „Şi je reviens un jour” („Dacă mă întorc vreodată”). În plus, tot pe 28 iunie 2021, la Casa Studenților din Iași va fi organizat un program în interpretarea soliștilor Operei Naționale Române Iași.

Pe data de 29 iunie 2021, cu începere de la ora 8:30, a avut loc „Marșul vieții”, cu plecare de la Centrul de Cartier Păcurari, spre Cimitirul Evreiesc. Tot atunci va fi dezvelită o placă omagială la cavoul în care este îngropat Abraham Ghiltman, fost Președinte al Comunității Evreilor din Iași. În aceeași zi vor avea loc ceremonii de comemorare în Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos. La manifestări va fi prezent și David Saranga, Ambasador al Statului Israel în România.

Mărturii cumplite despre Pogromul de la Iași

Peste 13.000 de evrei au fost uciși în Pogromul de la Iași, din urmă cu exact 8 decenii. Tragicele incidente din 1941 au fost marcate ieri, la Cimitirul Evreiesc din municipiul Iași, în prezența unor oficialități locale, județene, dar și a unor înalte oficialități din străinătate. La Iași a fost inaugurat și Muzeul Holocaustului, iar supraviețuitori ai Pogromului au primit titlul de cetățeni de onoare ai orașului. BZI.RO a relatat mărturii cumplite ale persoanelor care au avut de suferit în 1941

„În acele timpuri, în Iași se auzeau focuri de armă, dar și strigătele de ajutor ale evreilor alungați din caselor lor. La ordinul autorităților române, au fost condamnați la moarte. Locuitorii au păstrat tăcerea, o tăcere care a lăsat în urmă doar suferință… În doar câteva zile, un oraș marcat de spiritul toleranței a devenit locul în care evreii au cunoscut tot ceea ce e mai rău. În mijlocul nopții, mii de evrei au fost scoși din case și torturați! Cei care au supraviețuit gloanțelor au fost duși la Gară și urcați în «trenurile morții», au fost plimbați către nicăieri, în canicula verii”, a menționat David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024