Prima pagină » Titlurile zilei » Unic în Iași. Un parașutist a investit 50.000 de euro într-o afacere la fel cu cele văzute în Islanda, iar acum abia face față clienților care îl sună mai ales când vor să facă un cadou

Unic în Iași. Un parașutist a investit 50.000 de euro într-o afacere la fel cu cele văzute în Islanda, iar acum abia face față clienților care îl sună mai ales când vor să facă un cadou

12 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Un parașutist din Iași a accesat fonduri europene în valoare de 50.000 de euro și i-a investit într-o afacere care în Islanda sau alte țări din afară are succes. Virgil Radu, în vârstă de 52 de ani, oferă experiențe inedite celor care vor să sară în tandem cu parașuta sau care vor să învețe mai multe despre asta. Cererile din partea clienților care vor să le ofere cadouri inedite celor dragi a crescut în ultima perioadă

Virgil Radu spune că a fost destul de greu să înființeze o afacere în domeniu, dar în cele din urmă a obținut cei 50.000 de euro de la Uniunea Europeană pe care i-a investit în echipamente cu care face sărituri în comuna Belcești, Iași.

„Eu de 12 ani sunt specializat pe zborul liber, iar pentru zborul în tandem am deja câțiva ani de experiență, altfel nu aș fi putut să obțin fondurile europene. Câte drumuri am făcut, câte examene am dat, să pot obține acești bani… Tot ce am am avut, economii, bani, energia, i-am investit în afacere. Aveam niște echipamente înainte de 2018, când am accesat proiectul, dar aveam nevoie de ceva mai bun”, spune Virgil Radu.

Virgil Radu, parașutist din Iași care a investit 50.000 de euro într-o afacere, la Belcești, susține că a crescut numărul clienților în ultimii ani

Parașutistul povestește că a început să crească interesul clienților pentru săritura cu parașuta, însă nu suficient, comparativ cu zona Ardealului sau cu alte state.

„La noi în Moldova încă sunt mentalități greu de schimbat față de cele din Ardeal. Acolo, unde am fost și la examene, am văzut că e o altă mentalitate, să zbori cu parapanta e ceva ce se practică. Ca să zbori, ai nevoie de licență, pentru că ai în mâini viața unui om. Săriturile în tandem se fac de la 500 de metri. În această perioadă a scăzut numărul clienților din cauza vremii, dar mă aștept să crească în următoarea perioadă. Acum am un examen la București, la Aeroclub. Mereu trebuie să te perfecționezi când vine vorba de zborul cu parapanta”, susține Virgil Radu.

Virgil Radu: „Am văzut în Islanda ce înseamnă zborul în tandem, cu parapanta, și atunci mi-a venit ideea să deschid o afacere aici, în Iași”

Investițiile minime pentru etapele de testări, pregătiri și studii inițiale se ridică la cel puțin 20.000 de euro. Parașutiștii acumulează experiență mai ales în străinătate, unde sunt cele mai mari locații pentru acest tip de salt. Virgil Radu a revenit în Iași cu ideea de a face o școală de zbor cu parapanta.

„Eu am văzut în Islanda, unde am stat o perioadă de timp, ce înseamnă zborul în tandem, cu parapanta, și atunci mi-a venit ideea să deschid o afacere aici, în Iași. Am întâlnit și reticență, pentru că este ceva nou, dar acum, privind în urmă, cred că au meritat eforturile depuse. Am beneficiat de sprijin din partea specialiștilor de la GAL și le mulțumesc. Școala de zbor cu parapanta este funcțională și e căutată”, mai spune Virgil Radu.

Povestea afacerii de succes a ieșeanului, exemplu pentru alți antreprenori care vor să acceseze fonduri europene

Virgil Radu a accesat fondurile europene prin intermediul GAL (grup de acțiune locală)-ului Belcești-Focuri, fiind dat exemplu de succes și fiind unul dintre proiectele inedite derulate în cadrul acestui GAL. În ultimii 2 ani au fost contractate proiecte în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, mare parte din această sumă fiind deja investită de beneficiarii din Iași în afaceri agricole sau non-agricole.

„Unele proiecte sunt finalizate, altele în implementare. Proiectul domnului Virgil a fost aprobat în anul 2018”, susține Mihaela Pușcașu, manager GAL Belcești-Focuri.

Fermierii din Iași au accesat 13 milioane de euro, fonduri europene, prin intermediul grupurilor de acțiune locală

O altă afacere de succes derulată de antreprenorii din Iași cu banii obținuți în cadrul grupurilor de acțiune locală este „Ferma lui Alexandru”, din comuna Valea Seacă. Afacerea a fost dezvoltată de către un tânăr fermier care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro. Antreprenorul, în vârstă de 30 de ani, a investit banii europeni, obținuți prin intermediul GAL-ului Siret-Moldova, într-o afacere cu legume. Tânărul vindea producția către o fabrică de procesare a legumelor, comercializate apoi în străinătate.

Fermierii din Iași au deschis zeci de ferme, cu fonduri europene, obținute în sesiunile de finanțare destinate tinerilor fermieri

Majoritatea tinerilor fermieri din Iași, care au obținut fonduri europene de la AFIR în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțare. Fondurile europene accesate de cei 38 de ieșeni au fost investite cu preponderență în ferme vegetale, dar și în achiziția de terenuri agricole, în instalarea unor sisteme de irigații sau în achiziția de utilaje. Alte 6 ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași cu fonduri nerambursabile, obținute prin intermediul AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *