Un proiect unic în Iași prin intermediul căruia poți închiria gratis ATV-uri este implementat de GAL-ul Ștefan cel Mare, în parteneriat cu alte grupuri de acțiune locală (GAL) din județ. Cu cei 145.000 de euro, fonduri europene, turiștii au parte de experiențe de neuitat cu ATV-ul și consumă produse tradiționale
Unul dintre proiectele derulate de GAL (grup de acțiune locală) Ștefan cel Mare, unic în Iași, are un succes neașteptat. Acesta presupune plimbarea gratuită cu ATV-urile și experiențe culinare de neuitat în gospodăriile producătorilor locali din județul Iași. Proiectul finanțat cu fonduri europene în valoare de 145.000 de euro a fost lansat de curând.
„Este un proiect de cooperare între mai multe GAL-uri, un proiect de succes, spunem noi. Nu mai facem față cererilor! Până acum am avut turiști din Anglia, Italia, din Iași, și mai vor să vină. Ne-am propus să aducem 600 de turiști și cu siguranță numărul lor va fi mai mare. Pe lângă cele 10 ATV-uri am cumpărat și 24 de biciclete iar oamenii care nu vor să se plimbe cu ATV-urile se pot plimba cu bicicletele. Avem și un proiector care poate fi utilizat în aer liber. Îl ducem unde vrem. Are generator și boxe și avem deja solicitări și pentru utilizarea acestui echipament, oamenii vor să îl folosească la evenimente”, explică Cristian Matachi, manager de proiect al GAL-ului Ștefan cel Mare.
Comunele arondate acestui GAL sunt Aroneanu, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Prisăcani, Comarna, Costuleni, Ciortești și Dobrovăț, din județele Iași. Comunele din județul Vaslui arondate GAL-ului Ștefan cel Mare sunt Codăești, Rebricea, Tăcuta, Dănești.
Cei care închiriază ATV-urile din Iași pot să consume produse locale
Potrivit managerului Cristian Matachi, singura condiție pentru cei care vor să se plimbe cu ATV-urile este ca aceștia să consume produse locale, de la producătorii din comunele arondate GAL-ului.
„De exemplu, am fost în Aroneanu și Golăiești și în weekend vom alege un nou traseu, pe două-trei comune. Plimbarea cu ATV-ul este gratis și se desfășoară doar în weekend-uri. Doar masa la un producător local se plătește pentru că facem un mic popas să mâncăm și am ales din fiecare comună unul sau mai mulți producători locali”, mai spune Cristian Matachi, managerul GAL-ului Ștefan cel Mare.
Teritoriul GAL este bazat pe principiul continuității și omogenității, conform hărților atașate și a descrierilor. Nici o localitate din acesta nu este inclusă pe teritoriul unui alt GAL. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului. Prin intermediul acestora ieșenii pot obține fonduri europene. Reporterii BZI au arătat în edițiile trecute povestea Oanei Iliescu, tânără apicultoare din Iași, care a dezvoltat afacerea cu miere într-un mod inedit construind o cafenea și corturi glamorous.
Turiștii pot consuma produse tradiționale direct de la producători
Un alt proiect care presupune promovarea producătorilor locali va fi demarat în următoarea perioadă. Atât localnicii, dar mai ales turiștii vor putea beneficia de o hartă cu trasee ale gastronomiei tradiționale românești. Demersul va fi făcut cu ajutorul fondurilor europene. Harta ar putea parcurge zone în care se regăsesc și importante obiective istorice, precum: Butea (Castelul de la Miclăușeni), Ruginoasa (Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza), Hârlău-Deleni (Muzeul Vinului și Viei) sau arealul de lângă municipiul Pașcani, orașul Târgu Frumos, Lețcani-Cucuteni. Aici, vizitatorii s-ar putea caza și degusta produse tradiționale atestate, precum: orez cu chișcă, pâine cu maia, chișcă moldovenească, pastramă de oaie, pastramă de porc afumată și coaptă, slăninuță afumată, vărzări, băutură fermentată din mure sau borș cu leuștean. Multe dintre aceste produse locale au fost deja atestate de Direcția Agricolă Iași ca fiind tradiționale.
Astfel, cei care vor închiria ATV-uri din Iași și se vor plimba în comunele unde sunt aceste produse tradiționale vor putea să le consume.
De ce se permite distrugerea si poluarea unor zone ?
toti cocalarii imbecili distrug natura si poluaeza fonic cu kkaturile astea de ATV-uri
eu stau in breazu si am 2 atv-uri. cu unul merg eu si cu celalalt copilul. toata padurea Marzesti e a noastra. Fortza atv!!!
gandire de fraier.. 😉 ce stiti voi ce ii aia viata.. 😉 bucurati-va cat traiti FRAIERILOR ca acusi intrati iar in tarana.. 😉 oricum n-ai tu treaba cu atv-urile, numa elita se trage cu alea… tu ia-o la pas cu desaga in spinare sau pe bicicleta.. 😉 fraiere
Fane ne invata ce este viata …LOL … el stie ce e ala un fraier, stie si cand intra in tarana …. cred ca e ruda cu manelistul ala care s-a autodecapitat forjand un ATV intr-un gard cu lant …. asa ca noi ii uram „la mai mare” …. asta daca mai are un rest de cap de la kkaturile alea de fumuri de ATV !!!!
Ce tolomac ești!!…
Fănel, despre tine e vorba…
Fănel, despre tine e vorba…
Fănel, despre tine e vorba…
Fănel, despre tine e vorba…