Dacă unguentele din farmacii nu funcționează, orientează-te spre remediile naturiste pentru zona zoster. Acestea sunt extrem de eficiente și nu provoacă reacții adverse.
Zona zoster reprezintă o infecție virală, care apare în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv. Afecțiunea este cauzată de cinci factori principali, cum sunt: antecedentele de varicelă, imunitatea scăzută, stresul, vârsta (persoanele de peste 60 de ani sunt cele mai expuse) și bolile cronice (diabet, boli cardiovasculare ischemice).
Printre simptomele date de zona zoster se numără: pete roșii, vezicule pline cu lichid care se sparg ușor, pete care se întind de la coloana vertebrală către trunchi, erupții pe față și urechi, mâncărime și, în unele cazuri, febră, slăbiciune musculară, frisoane sau oboseală.
Din fericire, pentru a combate aceste simptome, există tratamente naturiste, care mai de care mai eficiente. Chiar și așa, zona zoster nu se va vindeca peste noapte, oricât de bune ar fi remediile.
Unguente naturiste pentru zona zoster. Cum se prepară și cât sunt de eficiente
Un unguent care promite să te scape de zona zoster este cel cu usturoi. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste, care limitează dezvoltarea bacteriilor și elimină virusurile. Unguentul se prepară din câțiva căței de usturoi și două-trei linguri de untură de porc (fără sare). Se amestecă cele două ingrediente, se pun la fiert și se strecoară. Se lasă la răcit și, apoi, se păstrează la frigider. Poate fi folosită pe tot parcursul zilei, ori de câte ori simți nevoia.
Un alt unguent eficient este cel cu propolis. Se găsește în magazinele naturiste și poate fi folosit atât intern, cât și extern. Tinctura se aplică pe tot parcursul zilei, iar ingerarea se face de trei ori pe zi (câte două lingurițe). Chiar dacă scapi de afecțiune cu ajutorul acestui remediu, folosește-l încă 7-10 zile, pentru a te asigura că virusul a fost distrus.
De asemenea, foarte bun este și gelul de aloe vera. Acesta este extraordinar pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerilor. Se aplică dimineața și seara, pe pielea curată și uscată.
Alte remedii naturiste pentru zona zoster
Poți scăpa de zona zoster și cu ceaiuri din plante. Recomandate sunt cele pe bază de semințe de in, urzici, gălbenele, patlagină sau coajă de măr. Cu ajutorul acestora poți face spălături, dar le poți folosi și pentru comprese. De exemplu, pentru o infuzie cu patlagină, este suficient să pui două linguri de plantă în 250 de mililitri de apă fierbinte și să o lași acoperită în jur de zece minute. Apoi, strecoară infuzia și consumă trei astfel de căni în fiecare zi. Pentru efecte mai bune, poți să aplici soluția pe zonele afectate.
De asemenea, planta numită urechelniță este un remediu excelent pentru zona zoster, deoarece calmează instant durerile cauzate de această afecțiune. Se extrage sucul din frunzele cărnoase ale plantei, cu ajutorul unui storcător. Se îmbibă un tampon de vată în acest suc și se aplică pe zona afectată.
Mai mult, un alt tratament care ține la distanță virusul varicelo-zosterian este cel pe bază de salvie. Acesta se repetă de trei ori pe zi, pentru a grăbi cicatrizarea erupțiilor dureroase. Se prepară o infuzie de salvie, care se lasă acoperită 10-15 minute, după care se strecoară. Se înmoaie un tampon în această soluție și se aplică pe veziculele care se vindecă greu și care se sparg. În plus, se poate aplica un ulei preparat din salvie, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni. Efectul acestuia este antiseptic și cicatrizant.
În final, un remediu excelent este cel cu echinaceea. Se poate prepara o infuzie, cu care se spală zonele afectate de boală. Pe lângă aceasta, se mai consumă lăptișor de matcă și tinctură din muguri de plop, remedii cu proprietăți impresionante.