Prima pagină » Sanatate » Unguent pentru mâncărimi anale: Ce recomandă medici pentru efect imediat

Unguent pentru mâncărimi anale: Ce recomandă medici pentru efect imediat

09 dec. 2021, 10:13,
BZI.ro, în Sanatate

Mâncărimea anală sau pruritul anal este un simptom des întâlnit, care poate să apară din multe cauze, multe dintre acestea fiind de natură cutanată.

Cea mai frecventă boală în care apare pruritul anal este boala hemoroidală, iar persoanele care suferă de aceasta vor să știe dacă există unguent pentru mâncărimi anale și cât de eficiente sunt.

Pruritul anal poate apărea oricând pe parcursul zilei, dar este mai accentuat după scaun și seara înainte de culcare. Mâncărimile anale intense pot avea și manifestări paroxistice nocturne, cauzând insomnie.

De obicei, la început persoane care acuză asemenea simptome încearcă să domine nevoia imperioasă de a se scărpina, pentru ca până la urmă să ajungă să se scarpine violent până dă sângele.

Crizele de mâncărimi anale pot dura 5-15 minute. În anumite cazuri, poate ține și o oră sau chiar mai mult. Frecvența crizelor și ritmul lor nu respectă vreo reglă anume, ci pur și simplu se produc aleatoriu. Criza de prurit poate fi acută sau subacută și este însoțită de nevoia de a te scărpina. După criză urmează o perioadă de așa-zisă anestezie, însă aceasta este trecătoare.

persoana care acuza mancarimi anale

Cauzele mâncărimilor anale

Mâncărimile anale pot să apară din cauze diverse, cele mai frecvente fiind dermatita atopică, folosirea unei hârtii igienice cu textură dură, care creează o frecare agresivă, folosirea unor săpunuri, geluri de duș sau servețele umede care conțin parfum sau alte substanțe iritante, dar și curățarea necorespunzătoare a anusului după mersul la toaletă.

Pruritul anal poate să apară și din cauza unor boli, precum hemoroizii, tumori anale, diaree, psoriazis, fisuri anale sau incontinența fecală.

Mâncărimile anale pot fi cauzate și de bolile cu transmitere sexuală, infecțiile fungice, infecțiile cu paraziți, candidoza, infecțiile streptococice sau prezența verucilor în zona anală.

persoana care acuza mancarimi anale

Unguent pentru mâncărimi anale: Tratamente care te ajută să scapi rapid de acest disconfort

Pentru mâncărimile anale există mai multe medicamente, sub formă de unguent, care pot fi aplicate la nivel local. Aceste medicamente pentru pruritul anal pot fi anti-inflamatorii, antifungice, antibacteriene, antihistaminice și anestezice.

În timpul crizelor de prurit anal, medicul paote recoamnda băi de tărățe sau băi de amidon. De asemenea, sunt recomandate băi reci sau calde, ușor acide, urmate de pudraj cu subnitrat de bismut sau o pastă antipruriginoasă. Între crize, trebuie badijonat cu liniment oleo-calcar.

persoana care acuza mancarimi anale

Dacă este vorba despre un prurit eczematizat, la început, se recoamndă aplicarea de mai multe ori pe zi comprese cu acid boric, borat de sodiu, clorură de sodiu sau apă distilată.

În situația în care pruritul este lichenificat medicii pot să prescrie pomadă de gudron și oxid de zinc, pe lângă alte tratamente recomandate în cazurile de prurit.

Dacă pruritul este infectat, iar leziunile de eczemă sau lichenificare sunt acoperite de cruste galbene, atunci medicul va recomanda tamponamente cu apă alibur, plus celelalte tratamente recomandate în asemenea cazuri, după dispariția infecției. În situația în care infecția este micotică se recomandă băi cu permanganat și apoi se aplică unguente cu acid salicilic.

În cazul hemoroizilor, există mai multe leacuri bătrânești la care puteți apela și care pot avea efecte uimitoare.

persoana care acuza mancarimi anale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *