Genunchiul este una dintre cele mai mari și mai complexe articulații din corpul uman și, inevitabil, este mai predispus la traumatisme, care duc la apariția durerii de genunchi. Tocmai de aceea, multe persoane sunt interesate dacă există un unguent pentru durerea de genunchi.
Durerea de genunchi poate să apară într-o anumită zonă a genunchiului sau poate fi pe toată suprafața genunchiului. În cele mai multe cazuri, durerea de genunchi este însoțită de restricții fizice și tratamentul depinde de cauză.
Durerea de genunchi poate să apară în oricare dintre structurile osoase care compromit articulația genunchiului, fie că este vorba despre femur, tibie sau fibulă. De asemenea durerea poate avea legătură cu ligamentele și cartilajul genunchiului.
Durerea de genunchi poate fi agravată în situația în care se fac exerciții fizice solicitante, fiind afectate de mușchii înconjurători și de mișcările acestora.
Care sunt cauzele apariției durerii de genunchi
Durerea de genunchi poate varia în funcție de structura care este implicată. Astfel, în situația în care este vorba despre o infecție sau de un proces inflamator, tot genunchi ar putea să doară și să fie umflat. În cazul în care se rupe meniscul sau apare o fractură a unui os durerea radiază până la genunchi.
Și apariția unui chist Baker poate provoca durere în partea din spate a genunchiului.
Gravitatea durerii de genunchi poate varia, de la o durere mică până la una majoră.
Pe lângă durerea de genunchi pot să apară și alte simptome precum dificultăți la mers pe jos din cauza instabilității genunchiului, dificultăți la coborât și urcat din cauza leziunilor ligamentului, imposibilitatea de a putea îndoi genunchiul sau de a-l extinde, apariția unei roșețe pe pielea genunchiului sau a unor umflături, deplasarea greutății către genunchiul si piciorul opus.
Principalele cauze ale apariției durerii de genunchi sunt leziuni acute, precum un os sau un ligament rupt, afecțiunile, precum artrita sau infecțiile și afecțiunile cronice, precum osteoartrita, tendinita sau bursita.
O traumă directă a structurii osoase poate duce la apariția unei fracturi a oaselor de la genunchi. Aceasta este evidentă și dureroasă. Cele mai multe fracturi ale genunchiului sunt foarte dureroase și afectează funcționarea corectă a genunchiului. Tocmai de aceea este necesară asistența medicală în asemenea cazuri.
În ceea ce privește leziunile ligamentului, cele mai frecvente fiind cele ale ligamentului încrucișat anterior. Aceasta apar, de obicei, în timpul exercițiilor fizice. Leziunea meniscului este un alt factor care duce la apariția durerii de genunchi. Răsucirea genunchiului poate afecta meniscul și apare des la fotbaliști.
Articulația genunchiului poate fi dislocată, iar aceasta este o urgență medicală care necesită atenție imediată. Dislocarea poate duce la blocarea fluxului sanguin la nivelul piciorului.
Unguent pentru durerea de genunchi: Care sunt cele mai bune antiinflamatoare
În cazul durerii de genunchi, care nu reprezintă o urgență medicală, medicii recomandă medicamente antiinflamatoare.
Acestea au efect antiinflamator, așa cum indică denumirea, dar și efect antipiretic, adică reduc febra, și analgezic, adică diminuează durerea.
Mecanismul prin care își exercită cele 3 acțiuni este blocarea unor enzime numite ciclooxigenaze COX 1 și COX 2. Blocarea acestor enzime generează și efectele secundare.
Antiinflamatoarele nesteroidiene care blochează ambele enzime COX 1 și COX 2 se numesc neselective. Cele mai recomandate antiinflamatoare sunt ibuprofen, diclofenac, ketoprofen sau naproxen. Cele care blochează doar COX 2 se numesc selective, cu meste cazul celecoxib sau etoricoxib.
Pentru artrită, există mai multe remedii naturiste la care puteți apela, pe bazp de smirnă, tămâie și ghimbir.