Hemoroizii reprezintă niște dilatații venoase care apar în interiorul canalului anal, prin dilatarea unor mici pernițe venoase în contextul constipației, a statului prelungit pe șezut și a moștenirii familiale. Pentru tratarea hemoroizilor există mai multe creme și unguente care ajută la ameliorarea simptomelor.
Din momentul în care au apărut, aceste vene continuă să își mărească dimensiunile, în contextul în care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizate de defecație.
Practic, se dilată țesutul cavernos cu apariția maselor hemoroidale care prolabează în canalul anal, traumatizarea lor având drept consecință sângerarea după defecație, staza venoasă și tromboză, adesea asociate cu edem și fenomene necrotice. Hemoroizii pot fi interni, cu origine din plexul intern, externi, din plexul extern și hemoroizi micști.
Care sunt principalele simptome ale hemoroizilor
Din momentul în care încep să se formeze, hemoroizii au multiple simptome. Principalele simptome ale hemoroizilor sunt apariția sângerărilor după actul defecației, în care cantitatea de sânge este mică și nu poate duce la anemie severă și dureri în timpul scaunului.
Hemoroizii se pot umfla și pot deveni dureroși, creând un disconfort local, sensibilitate crescută în zona anusului, dar și mâncărime în zona anusului, senzație ce poate fi însoțită de arsură și dureri locale.
De asemenea, poate să apară hemoroizi în zona anală și inflamații, formându-se cheaguri de sânge la nivelul hemoroizilor, iar aceștia devin tari și dureroși la atingere. La exterior, aceștia capătă o culoare albastru spre violet.
Unguent hemoroizi: Cum se tartează boala hemoroidală
Tratamentul bolii hemoroidale poate fi medical, chirurgical sau miniinvaziv. Stabilirea tratamentului se face în funcție de stadiul evolutiv al hemoroizilor, simptologia dominantă și de prezenţa sau lipsa complicaţiilor.
Pentru fazele incipiente ale bolii hemoroidale se recomandă tratamentul medicamentos bazate anestezice locale, agenți astringenți, antiinflamatoare. Tratamentul medicamentos este cel mai recomandat și eficient în fazele incipiente ale bolii.
Unele unguente conțin substanțe precum hidrocortizon, lidocaină, substanțe care combat mâncărimile. În funcție de gravitatea afectiunii se recomandă tratamente cu substanțe venotrofice, precum ginkorfort, detralex, revada, venoruton, tarosin sau vitamina C. Acestea aduc aduce o ameliorare a simptomelor bolii hemoridiale.
Există și mai multe produse naturiste care duc la ameliorarea simptomelor hemoroizilor. Astfel, unguentele pe bază de untișor sunt printre cele mai bune remedii cunoscute contra hemoroizilor, inclusiv a celor care sângerează, datorită proprietăților sale laxative și antiinflamatoare.
Acțiunea complexă a unor unguente se datorează compoziției naturale, ce include aloe vera, rădăcină de ghimpe, ulei de sunătoare, ulei de jojoba, uleiuri esențiale de arbore de ceai, chiparos, mentă ș.a. Aceste unguente nu conțin derivați de petrol, parabeni, coloranți sau parfumuri de sinteză.
Unguentele bazate pe soluții naturiste funcționează prin 3 mecanisme de acțiune: mucoadeziv, adică aderă la mucoasă, formând o peliculă cu efect de barieră, ce protejează împotriva contactului cu agenții iritanți, lubrifiant, reducând frecarea cu fecalele, protejând împotriva iritației și congestiei perianele și antioxidant, prin protejarea mucoasei contra radicalilor liberi, calmând inflamația.
Aceste unguente pot fi utilizate și preventiv în toate situațiile care pot induce iritații și/sau congestionare a zonei anale și perianale (constipație, diaree, alimentație și stil nesănătos de viață). Unguentele pot fi utilizate și în timpul sarcinii și al alăptării.