Ungaria vrea să importe petrol din Rusia şi se opune sancțiunilor europene. Budapesta nu poate renunța la petrolul din Rusia, susține purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar. Nici Germania nu poate renunța la gazele naturale, susțin oficialii de la Berlin într-o poziționare contrară cu cea a Uniunii Europene.
Uniunea Europeană a impus o serie de sancțiuni istorice împotriva Rusia, inclusiv limitarea de import de gaze naturale şi petrol din țară. Totuși, continentul este puternic dependent de livrările din Rusia, iar economia UE se bazează pe contractele comerciale cu Gazprom.
Ungaria vrea să importe petrol din Rusia, chiar dacă UE se opune
Budapesta rămâne împotriva introducerii unui embargo UE asupra petrolului și gazelor importate din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.
„Poziția maghiară cu privire la orice embargo pe petrol și gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim”, spune el.
Un embargo total asupra celor doi combustibili fosili ruși este în prezent luat în considerare de Comisia UE pentru a fi inclus în a șasea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei. Miniștrii energiei din UE speră să ajungă la o poziție unită asupra gazului și petrolului rusesc printr-o serie de discuții de urgență săptămâna aceasta.
Totuși, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, admite că nu există o părere unanimă în rândul celor 27 de țări ale blocului cu privire la oprirea livrărilor de energie rusă. Despre un potențial embargo pe petrol, el spune:
„Alte țări nu sunt încă acolo și cred că trebuie respectat. În cazul gazelor, de exemplu, nici noi nu am fi pregătiți”.
Germania a afirmat recent că poate plăti gazele naturale în ruble rusești și că este pregătită să facă acest lucru, chiar dacă UE condamnă gestul. Moscova continuă să afirme că cumpărătorii străini de gaze trebuie să plătească la propria bancă privată, Gazprombank, care ar converti orice dolari sau euro în ruble. Comisia Europeană sugerează că țările europene care respectă cerințele bancare ale Moscovei ar putea încălca sancțiunile UE.
Rusia vrea să exporte gaze naturale în țările care sunt prietene
Moscova a transmis de mai multe ori că îşi va concentra eforturile de export către țările mai prietenoase. Rusia importă cantități considerabile de gaze naturale către Uniunea Europeană. Practic industria germană, motorul economiei europene, nu poate funcționa fără gazele naturale de la Kremlin. Un semnal de forță a fost dat în urmă cu o săptămână de Moscova care a decis să sisteze în totalitate exportul de gaze naturale către Bulgaria și Polonia. Analistul politic H.D. Hartmann spunea recent la BZI LIVE despre intenția SUA să livreze către Europa gaze lichefiate. Acesta a punctat pericolul la care sunt supuse astfel de transporturi:
Voi ştiţi cât durească să se construiască un terminal de gaz capabil să primească gaz american? 5 ani durează. Ştiţi care este pericolul? Dacă doamne ferește explodează. Dacă un vas explodează în Turcia, se simte suflul la Sofia. Sunt țări care nu aprobă astfel de vase. Este o bombă plutitoare, nu spun dacă este sigură sau nesigură. Eu spun că pericolul este atât de mare că poate rade orașe, nu ai nevoie de bombă atomică. explica analistul politic.
Oricum, de la începutul războiului Ungaria a abordat o politică pro import petrol din Rusia. Statul vecin nu a condamnat ferm acțiunile de la Moscova.