Prima pagină » International » Ungaria susţine că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană
Ungaria susţine că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare

Ungaria susţine că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană

25 iun. 2024, 21:00,
BZI.ro, în International

Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarat marţi că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană, în aceeaşi zi în care blocul comunitar va deschide negocieri de aderare cu această ţară şi cu Republica Moldova, informează EFE, conform AGERPRES.

„Este dificil de spus în ce stadiu se află Ucraina. Din punctul meu de vedere, ‘este departe de a îndeplini criteriile de aderare'”, a declarat Boka presei la sosirea sa la reuniunea la care UE va organiza prima rundă de negocieri cu Kievul şi Chişinăul.

Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni

Discuţiile vor începe după ce Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni, cerând Ucrainei să respecte drepturile minorităţii maghiare din ţara sa şi să menţină relaţii de bună vecinătate.

Cu toate acestea, ministrul ungar a insistat marţi că guvernul său are o listă de 11 puncte pe care le solicită Kievului, dintre care „cel mai important” este „menţinerea cadrului juridic pe care instituţiile minorităţii maghiare din Ucraina îl aveau în 2015, în special cele în domeniile culturii şi educaţiei”.

Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova

După reuniunea de marţi, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secţiuni, care variază de la respectarea statului de drept şi a valorilor UE, până la structura economiilor lor.

Ungaria, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie, a declarat deja că intenţionează să încurajeze procesul de aderare cu ţări din Balcanii de Vest, dar nu şi cu Ucraina şi Republica Moldova în această a doua jumătate a anului.

Comentarii
  • Daca Ungaria ar candida azi la aderare nu ar indeplini conditiile! Orban stie foarte bine asta dar vrea sa enerveze toata Europa cu pretentiile lui!

  • Si nici nu o sa le indeplineasca in urmatoarea suta de ani. La ucraineni, inselaciunea, mita si talharia sunt privite ca activitati economice de perspectiva. Este de ajuns sa treci o singura data dincolo de vama Siret si in 24 de ore esti lamurit cu toate.

  • Această entitate apendice a Rusiei vorbeste mult și neîntrebat. Nu prea ne interesează parerea oferită gratuit a unor pro-ruși în privința Ucrainei. Învârtiți la Kürtős și lăsați voi lucrurile astea complicate pentru cei care chiar știu ce zic.

  • Ungaria are dreptate. Si noul Pe va sustine acelasi adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *