Prima pagină » International » Ungaria se opune oficial opririi importurilor de petrol din Rusia
Ungaria se opune oficial opririi importurilor de petrol din Rusia

Ungaria se opune oficial opririi importurilor de petrol din Rusia

04 mai 2022, 19:33,
în International

Guvernul Viktor Orban a anunţat, miercuri după-amiază, că Ungaria se opune formei actuale a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

„Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre”, a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, conform cotidianului Le Monde.

„Nu este vorba despre o lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci de realitatea fizică, geografică şi în materie de infrastructură”, a explicat Peter Szijjarto.

Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a anunţat că Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol şi 85% din necesarul de gaz.

Reprezentanţii statelor UE nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la un embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, o nouă întâlnire urmând să se desfăşoare joi, potrivit unor surse citate de Reuters.

Slovacia a cerut o perioadă de exceptare de trei ani, în timp ce Ungaria ar putea susţine măsurile propuse numai dacă petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat de la sancţiuni.

Ungaria nu este singura țară care se opune sancțiunilor UE

Bulgaria a anunţat la rândul ei că va cere Comisiei Europene excepţii în aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc. Republica Cehă a transmis că, la fel ca Slovacia, va cere o perioadă de exceptare, de 2-3 ani, pentru ca în acest timp să-şi poată creşte capacitatea de transport a conductelor petroliere.

În noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Comisia Europeană a propus miercuri un embargo asupra petrolului rusesc care să intre în vigoare după şase luni şi un embargo asupra produselor petroliere care să intre în vigoare de pe 31 decembrie 2022.

Rusia vrea să exporte gaze naturale în țările care sunt prietene

Moscova a transmis de mai multe ori că îşi va concentra eforturile de export către țările mai prietenoase. Rusia importă cantități considerabile de gaze naturale către Uniunea Europeană. Practic industria germană, motorul economiei europene, nu poate funcționa fără gazele naturale de la Kremlin. Un semnal de forță a fost dat în urmă cu o săptămână de Moscova care a decis să sisteze în totalitate exportul de gaze naturale către Bulgaria și Polonia. Analistul politic H.D. Hartmann spunea recent la BZI LIVE despre intenția SUA să livreze către Europa gaze lichefiate. Acesta a punctat pericolul la care sunt supuse astfel de transporturi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`