Remdesivir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, a început să fie produs pe plan intern în Ungaria. Vineri, 9 octombrie, ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, a declarat că Richter, compania farmaceutică ungară, a produs până acum în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi.
Conform spuselor ministrului, vor fi produse doze pentru mai mult de 800 de pacienți, până la finalul lunii octombrie. Producția acestui medicament este finanțată de Guvernul de la Budapesta, care a oferit 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro).
De asemenea, Ungaria se mai ocupă și de producția antiviralului Favipiravir. Aceasta se află în curs.
Comisia Europeană cumpără Remdesivir pentru 500.000 de pacienți
Comisia Europeană a semnat, joi, un acord cadru cu compania americană Gilead pentru achiziția a 500.000 de scheme de tratament cu Remdesivir, cu posibilitatea de achiziție a unei cantități suplimentare de alte 500.000 scheme de tratament.
Medicamentul va fi distribuit statelor membre, Marii Britanii, dar și altor state candidate pentru aderarea la UE (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina), potrivit unui comunicat de presă.
„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. Prin achizițiile comune ale UE, dăm posibilitatea țărilor din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19.”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Criza aprovizionării cu Remdesivir
Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead.
Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus.
Societatea Gilead şi extins capacitatea de producţie şi susține că poate satisface cererea de Remdesivir din SUA, estimând totodată că în luna octombrie va putea de asemenea să acopere nevoia la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.
Un director de spital de boli infecțioase trage un semnal de alarmă: Remdesivirul va fi căutat cu disperare!
Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, a tras un semnal de alarmă privitor la posibilitatea unei crize de medicamente Remdesivir. Directorul crede că sunt șanse mari ca medicamentul utilizat în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus să fie căutat cu disperare, așa cum se întâmpla cu măștile sau cu echipamentele de protecție la începutul pandemiei.
„Cred că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în lunile martie-aprilie, când era acea disperare de a căuta măști, echipamente de protecție, dezinfectant, ventilatoare, monitoare și așa mai departe, când a fost aplicată regula celui mai rapid și mai ales a celui mai potent din punct de vedere financiar, care putea să plătească un preț mai mare pentru acele echipamente. Atunci, tot ce s-a vândut la nivel internațional a fost la un adaos comercial extrem de mare. Posibil că vom ajunge în aceeași situație și cu Remdesivirul. Și nu numai cu el”, a declarat Andreea Moldovan la Digi24.