Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ungaria nu va sprijini noile sancţiuni împotriva Rusiei, dacă afectează zona energetică

Ungaria nu va sprijini noile sancţiuni împotriva Rusiei, dacă afectează zona energetică

30 sept. 2022, 11:46, 1 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Joi, 29 septembrie, Ungaria a anunţat că nu poate sprijini cea de-a opta rundă de sancţiuni planificata de Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dacă acestea prevăd sancţiuni energetice. Anunţul a venit din partea şefului de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás.

Amintim că executivul UE a propus miercuri, 28 septembrie, noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înăsprirea restricțiilor comerciale, mai multe liste negre individuale și un plafon al prețului petrolului pentru țările terțe.

Guvernul Ungariei este în discuții cu Comisia Europeană pentru a accesa miliarde de euro din fonduri UE

Ungaria nu va sprijini noile sancţiuni împotriva Rusiei

Noile sancţiuni împotriva Rusiei propuse nu vizează măsuri mai puternice, inclusiv interzicerea importului de diamante rusești, solicitate de Polonia și trei țări baltice, dar statele UE au nevoie de unanimitate pentru a impune sancțiuni, iar Orbán a fost un critic vocal, declarând luni, 26 septembrie, că sancțiunile UE s-au „întors împotriva lor”, ducând la creșterea prețurilor la energie și dând o lovitură economiilor europene.

„Ungaria a făcut deja multe pentru a menține unitatea europeană, dar dacă există sancțiuni energetice în pachet, atunci nu putem și nu vom sprijini acest lucru. Așteptăm o listă finală, completă de sancțiuni și apoi putem negocia. Ungaria nu poate sprijini sancțiunile energetice”, a declarat într-un briefing de presă Gergely Gulyás.

De asemenea, guvernul Ungariei este în discuții cu Comisia Europeană pentru a accesa miliarde de euro din fonduri UE, blocate din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept. Gulyás a mai precizat că se așteaptă ca un acord să fie semnat, deoarece Budapesta este pregătită să își îndeplinească toate angajamentele asumate față de Comisie.

Nou pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene

Amintim că pachetul de sancțiuni cu numărul opt împotriva Rusiei propus de Uniunea Europeană include noi interdicții asupra importurilor de produse rusești, care ar urma să „scape” Moscova de venituri de circa 7 miliarde de euro. Prin intermediul acestora, UE vrea a extinde interdicțiile de export pentru tehnologiile cheie folosite de armată, precum articole de aviaţie, componente electronice și anumite substanțe chimice. Sancșiunile vor „slăbi capacitatea Rusiei de a se moderniza militar”, a arătat șefa executivului UE.

Ursula von der Leyen a spus miercuri, 28 septembrie, că pachetul de sancțiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a prețului petrolului și, de asemenea, va interzice prezenţa cetăţenilor UE în conducerea companiilor de stat ruse.

Noul pachet de sancțiuni este propus pentru a face „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea războiului din Ucraina prin decretarea unei mobilizări și „simulacre de referendumuri, ce sunt o încercare ilegală de a confisca teritoriu și de a schimba granițele internaționale prin forță”, a spus Ursula von der Leyen.

De altfel, în ceea ce privește referendumurile care au loc în Ucraina, Ursula von der Leyen a transmis că Uniunea Europeană nu acceptă referendumurile „false și orice fel de anexare a teritoriilor din Ucraina”.

„Nu acceptăm referendumurile false și orice fel de anexare a teritoriilor din Ucraina și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare”, a transmis Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, Ungaria a anunțat că nu va sprijini noile sancţiuni împotriva Rusiei, dacă vor avea consecințe negative asupra zonei energetice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *