Prima pagină » International » Ungaria nu doreşte ca NATO să devină un bloc „anti-China” şi nu îi va sprijini pe aliaţi să facă acest lucru. „Admiterea Ucrainei nu ar consolida, ci ar slăbi unitatea”
Ungaria nu doreşte ca NATO să devină un bloc „anti-China

Ungaria nu doreşte ca NATO să devină un bloc „anti-China” şi nu îi va sprijini pe aliaţi să facă acest lucru. „Admiterea Ucrainei nu ar consolida, ci ar slăbi unitatea”

11 iul. 2024, 19:20, 1 ,
în International

Ungaria nu doreşte ca NATO să devină un bloc „anti-China” şi nu îi va sprijini pe aliaţi să facă acest lucru, a declarat joi ministrul de externe Peter Szijjarto, citat de Reuters.

„NATO este o alianţă de apărare, nu o putem transforma într-un bloc anti-China”, a declarat Szijjarto pentru televiziunea de stat maghiară, ca răspuns la o întrebare referitoare la eforturile NATO de consolidare a alianţei în regiunea Indo-Pacific.

Declaraţia summitului de la Washington descrie China drept o susţinătoare esenţială a efortului de război al Rusiei în Ucraina şi afirmă că Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa şi pentru securitate.

China a reacţionat spunând că declaraţia aprobată de liderii NATO este părtinitoare şi „seamănă discordie”

China este un important partener comercial şi de investiţii pentru Ungaria. Alte state membre ale Uniunii Europene încearcă să devină mai puţin dependente de Beijing.

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potenţial acord de pace în Ucraina, după vizite făcute anterior la Kiev şi Moscova. Discuţiile sale cu liderul rus Vladimir Putin i-au înfuriat pe unii lideri ai UE, deoarece blocul încearcă să evite contactele la nivel înalt cu Moscova din cauza războiului său din Ucraina.

Szijjarto a mai spus că admiterea Ucrainei în alianţă ar slăbi unitatea

În comentariile făcute în marja summitului NATO de la Washington, Szijjarto a mai spus că admiterea Ucrainei în alianţă ar slăbi unitatea în cadrul grupului.

La summitul NATO, liderii au promis sprijin pentru Ucraina, iar declaraţia finală a reiterat sprijinul pentru Ucraina pe calea sa către aderarea la NATO.

„Admiterea Ucrainei nu ar consolida, ci ar slăbi unitatea alianţei, deoarece există puncte de vedere complet diferite cu privire la aderarea lor”, a declarat Szijjarto. „Aderarea Ucrainei la NATO nu ar consolida nici caracterul de apărare al alianţei, deoarece, în practică, ar crea un risc de conflict deschis între Rusia şi NATO”, a argumentat Szijjarto.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *