Prima pagină » International » Ungaria cataloghează ca „iresponsabile” declaraţiile lui Volodimir Zelenski referitoare la racheta care a căzut în Polonia
Ungaria cataloghează ca „iresponsabile” declaraţiile lui Volodimir Zelenski referitoare la racheta care a căzut în Polonia

Ungaria cataloghează ca „iresponsabile” declaraţiile lui Volodimir Zelenski referitoare la racheta care a căzut în Polonia

16 nov. 2022, 22:21,
în International

Guvernul de la Budapesta consideră că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat un „exemplu negativ” afirmând că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez de lângă graniţa cu Ucraina era rusească, relatează BFM TV, citată de News.ro.

„Într-o astfel de situaţie, liderii mondiali vorbesc în mod responsabil”, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. „Preşedintele ucrainean, acuzându-i imediat pe ruşi, a greşit, este un exemplu negativ”, a adăugat oficialul de la Budapesta. El a lăudat, în schimb, atitudinea prudentă a Poloniei şi a Statelor Unite.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat miercuri că racheta care a ucis două persoane în Polonia era rusească.

„Nu am nicio îndoială că această rachetă nu era a noastră”, a declarat Zelenski la televiziune. „Cred că a fost o rachetă rusească”, a adăugat el, în timp ce oficialii NATO au spus că a fost probabil o rachetă a sistemului ucrainean de apărare aeriană.

Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: „Vrem să participăm la anchetă!”

Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta care a căzut în Polonia nu este ucraineană și insistă că aparține Rusiei. Președintele a cerut ca experți ucraineni să participe la anchetă, deoarece, susține că au acest drept.

„Sunt convins că nu a fost racheta noastră. Pe baza credibilității rapoartelor militare, consider că a fost o rachetă rusă”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de presa internațională pe baza relatării agenției Interfax Ucraina.

„Avem dreptul de a face parte din echipa de investigație? Desigur”, a continuat el.

Poziția lui Zelenski vine după ce SUA, NATO și Polonia au indicat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene

Oleksii Danilov a transmis că cer acces la locul incidentului din Polonia imediat, deoarece vor să examineze acest caz. Cu toată că au fost foarte multe insistențe din partea oficialilor din Ucraina, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că eventuala participare a experților ucraineni la investigație trebuie aprobată de Polonia și de Statele Unite.

„Vrem acces imediat la locul incidentului, pentru a examina cazul împreună cu partenerii noștri. Așteptăm din partea partenerilor noștri informațiile pe baza cărora au tras concluziile că incidentul ar fi putut fi cauzat de sistemele antiaeriene ucrainene”, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *