Prima pagină » International » Ungaria apără minoritățile maghiare din Ucraina și amenință cu blocarea în NATO. România lui „Iohannis și a Guvernului său” nu face nimic
Ungaria apără minoritățile maghiare din Ucraina și amenință cu blocarea în NATO. România lui „Iohannis și a Guvernului său” nu face nimic

Ungaria apără minoritățile maghiare din Ucraina și amenință cu blocarea în NATO. România lui „Iohannis și a Guvernului său” nu face nimic

26 apr. 2023, 21:00, 4 ,
în International

Guvernul ungar a avertizat miercuri că nu va sprijini niciun fel de integrare euroatlantică a Ucrainei până când ţara vecină nu va recunoaşte drepturile minorităţii maghiare care locuieşte pe teritoriul său, transmite EFE, relatează Agerpres.

În același timp, România lui „Iohannis și a Guvernului său” nu face nimic în privința minorităților din Ucraina,

„Guvernul nu va sprijini niciunul dintre eforturile de integrare ale Ucrainei până când ţara nu va reda drepturile anterioare anului 2015″ deţinute de minoritatea maghiară din oblastul Transcarpatia, din sud-vestul Ucrainei”, a anunţat într-un mesaj postat pe Facebook executivul condus de ultranaţionalistul Viktor Orban.

Minoritatea maghiară din Ucraina a fost „sistematic” lipsită de drepturile sale

În mesaj, Budapesta îşi reiterează nemulţumirea că minoritatea maghiară din Ucraina a fost „sistematic” lipsită de drepturile sale din 2015 şi reaminteşte că „a arătat clar în toate forurile că această practică este inacceptabilă”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări recent că toţi membrii NATO susţin admiterea Ucrainei în alianţa militară, subliniază portalul portfolio.hu în acest context.

„Poftim?” – a răspuns premierul ungar Viktor Orban, într-un mesaj care conţinea doar acest unic cuvânt cu care a reacţionat la afirmaţia secretarului general al NATO.

Din cauza legilor introduse în Ucraina care limitează drepturile minorităţilor etnice, cum ar fi folosirea limbii materne, Ungaria se opune reuniunilor oficiale ale NATO cu Ucraina din 2017, potrivit EFE.

Este de aşteptat ca Ucraina să participe la următorul summit al Alianţei

În ciuda acestui fapt, este de aşteptat ca Ucraina, ţară invadată de Rusia la 24 februarie 2022, să participe la următorul summit al Alianţei, programat pentru iulie la Vilnius.

La recensământul din 2001, Ucraina a estimat numărul etnicilor maghiari la 150.000 de persoane. Guvernul Orban este considerat cel mai apropiat aliat al Moscovei din Uniunea Europeană, remarcă EFE.

Între timp, Estonia a devenit, luni 24 aprilie, a zecea țară membră care cere oficial aderarea Ucrainei la NATO. Pe lângă Estonia, țările care sprijină oficial aderarea rapidă a Ucrainei la NATO includ Cehia, Belgia, Muntenegru, Lituania, Polonia, Italia, Letonia, Islanda și Slovenia, toate acestea semnând deja declarații similare.

Experții mai sugerează că la summit-ul NATO de la Washington din 2024 pot apărea condiții pentru a oferi Ucrainei aderarea la NATO, în special din partea Statelor Unite.

Comentarii
  • Nazstii crainieni nu au respectat s nu vor respecta niciodata drepturile minoritatilor maghare, romane, ruse care locuiesc in teritoriile ocupate de Ucraina. De ce nu respecta? Pentru ca ucrainienii sunt nazisti dn nastere. Ei considera ca au dreptul sa urasca toate popoarele, considera ca au doar drepturi dar obligatii nu. Cum sa adere la Europa si Nato nazistii?

  • Nu v-ati obisnuit deja cu slugarnicia dusa la extrem a slugilor romanesti? Slugile nu au nici o cerinta, nici un vis, nu pun conditii. Doar zambesc tamp si executa.

  • il votasem pe johanis ………………….

  • pâi unguri nu au o marionetâ eșuat turist cum are landul românica –care și-a pus un ciordeleu în gower-ciordeleul meu–ha ha ha –ghinion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *