Prima pagină » International » Ungaria a semnat un acord cu Gazprom. Budapesta va cumpăra de la ruși cantități duble de gaze
Ungaria a semnat un acord cu Gazprom. Budapesta va cumpăra de la ruși cantități duble de gaze

Ungaria a semnat un acord cu Gazprom. Budapesta va cumpăra de la ruși cantități duble de gaze

31 aug. 2022, 23:01,
în International

Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat miercuri ministrul de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze”, a informat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

„S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie”, a adăugat el.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Szijjarto a semnalat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

Din septembrie, Rusia opreşte livrările de gaze pentru Franța

Deşi Rusia opreşte livrările de gaze pentru Franta începând cu 1 septembrie, Parisul dă asigurări că dispune de suficiente rezerve pentru la iarnă. Această siguranţă vine şi și din cauză că se bazează pe Rusia pentru doar 17% din gazele pe care le consumă.

„Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată comunicatul firmei franceze.

Cu toate acestea, comportamentul Moscovei alimentează şi mai mult temerile că va folosi orice motiv pentru a crea probleme în aprovizionarea cu gaze.

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu – cel al întreruperii complete a furnizării”, a spus ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024