Prima pagină » International » Ungaria a împrumutat 1 miliard de euro din China. Banii vor fi folosiți pentru investiții

Ungaria a împrumutat 1 miliard de euro din China. Banii vor fi folosiți pentru investiții

26 iul. 2024, 09:19, 2 ,
în International

Ungaria a împrumutat 1 miliard de euro din China, iar Guvernul de la Budapesta a explicat că banii vor fi folosiți pentru investiții în infrastructură. Împrumutul a fost ținut la secret până acum, el fiind primit în luna aprilie 2024.

Datoria publică a Ungariei este de peste 140 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă peste 70% din PIB-ul țării. Ministrul ungar de Externe a explicat faptul că, pe lângă investițiile în infrastructură, o importantă parte din bani vor fi folosiți pentru investiții în domeniul energetic.

Ungaria a împrumutat 1 miliard de dolari din China

Ungaria a contractat un împrumut de 1 miliard de euro de la trei bănci chineze în această primăvară, conform datelor publicate pe site-ul agenției guvernamentale pentru datorii.

Guvernul de la Budapesta a obținut acest împrumut fără a face public anunțul, marcând cel mai mare împrumut din istoria țării. Banca pentru Dezvoltarea Chinei, Banca de Export-Import a Chinei și filiala maghiară a Băncii Chinei au acordat acest împrumut, care a fost primit integral în aprilie și urmează să fie rambursat în trei ani, a relatat publicația POLITICO.

Acordul nu a fost făcut public de guvernul maghiar și a fost raportat inițial de revista de afaceri Portfolio din Ungaria, fiind ulterior confirmat de agenția guvernamentală.

Împrumutul de un miliard de euro, cel mai mare din istoria Ungariei, survine în contextul în care Budapesta își intensifică relațiile cu Beijingul, ceea ce ar putea explica vizita premierului Viktor Orban în China din această lună, pe care el o descrie ca fiind o „misiune de pace”. Vă aducem aminte faptul că Guvernul de la Budapesta a adoptat o politică dură de impozitare pentru multinaționalele care scot profitul în afara țării. De altfel, Ungaria este una dintre țările care se opun vehement acordării de ajutor militar către Ucraina, spunând că pacea este singura soluție.

La ce vor fi folosiți banii împrumutați din China

Agenția guvernamentală a declarat pentru Portfolio că „acordul de împrumut permite finanțarea investițiilor în infrastructură și în sectorul energetic, printre altele. Tranzacția menține raportul datorie publică/PIB sub plafonul de 28,9%”. Declarația a fost făcută joi dimineață, după ce publicația a raportat pentru prima dată despre acord.

În luna mai, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a anunțat o serie de proiecte de infrastructură comune cu Beijingul. Acestea includ o cale ferată de mare viteză către aeroportul din Budapesta, o linie de cale ferată de marfă în jurul capitalei, conducte de petrol între Ungaria și Serbia și cooperare nucleară, conform sursei menționate.

În prezent, datoria publică a Ungariei a atins un nivel record de 140 de miliarde de euro, reprezentând 73,5% din PIB, cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB. De asemenea, Budapesta așteaptă în continuare miliarde de euro din fondurile UE, care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept. Unele surse afirmă faptul că Ungaria a împrumutat 1 miliard de euro din China la dobânzi mult mai mici decât cele europene.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *