Prima pagină » Informații utile » Unflat sau umflat? Află cum se scrie corect gramatical

Unflat sau umflat? Află cum se scrie corect gramatical

18 nov. 2024, 12:21,
Redacția BZI în Informații utile

Gramatica limbii române nu este una deloc simplă, astfel că unii români sunt confuzi și cu privire la forma corectă dintre formele „unflat” sau „umflat”. De multe ori ni se pare că un cuvând se scrie într-un anumit fel bazându-se pe modul în care îl pronunțăm, dar intuiția ne poate trăda uneori.

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un beneficiu, cât și o trebuință practică pentru vorbitorii de limba română. Singura modalitate prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică ireproșabilă.

Unflat sau umflat, care este forma corectă

Să ai capacitatea de a folosi gramatica limbii române într-o manieră corectă este un lucru indispensabi comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea propriu-zisă este scrisul iar atunci când scriem trebuie să avem drept scop nu doar transmiterea informației brute, dar și a emoției din spatele cuvintelor în cauză. De aceea, este foarte important unde se pune virgula, cratima și chiar semnele de punctuație.

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din gramatica limbii române constă în interschmbarea literelor nf și mf. În gramatica limbii române, acest cuvânt are o singură formă, iar această formă se scrie folosind literele „mf”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este „umflat”, iar forma „unflat” este întotdeauna incorectă. De asemenea, și cuvintele înrudite, precum „(a) umfla” și „umflătură” se scriu cu „mf”, niciodată cu „nf”.

„Umflat” este participiul trecut al verbului „a umfla”. Acesta este utilizat pentru a descrie acțiunea de a mări volumul sau dimensiunea unui obiect sau a unei părți a corpului. Când ceva sau cineva este „umflat”, înseamnă că a suferit o creștere temporată a volumului datorită aerului sau a unei substanțe.

Cum îi învățăm pe copii să vorbească corect limba română

Este foarte important să vorbești cu copii cât mai corect și mai clar, mai ales în primul an de viață al copilului. Tendința naturală a părinților este de a vorbit acestuia într-un mod specific, care presupune prelungirea vocalelor, un ton mai ridicat, o intonație exagerată, o pronunție mai lentă, repetarea aceluiași cuvând de mai multe ori sau folosirea cuvintelor inventate, de exemplu „ham-ham” în loc de „câine”.

În această perioadă, acest tip de comunicare verbală este benefică pentru dezvoltarea limbajului copilului, pentru că îi atrage atenție în mod eficient, îl ajută să diferențieze cuvinte și să le rețină mai ușor. În timp însă, începând cu vâsta de 1.5  – 2 ani, părinții pot începe să pună accentul pe vorbirea corectă, folosind fraze complete și cuvinte corespunzătoare.

De asemenea, studiile confirmă în mod repetat faptul că expunerea la povești în primii ani de viață oferă copiilor un avantaj semnificativ în dezvoltarea vocabularului, cu cât copiii cunosc mai multe cuvinte, cu atât șansele de a le folosi corect sunt mai mari.

Nu lăsa necorectate erorile de scriere, de gramatică după cum este alegerea greșită a formei de plural dintre succese sau succesuri sau de pronunție pe care le observi la copilul tău, acestea pot deveni în timp foarte greu de eliminat.

De asemenea, utilizarea formei corecte dintre „unflat” sau „umflat” demonstrează o bună cunoaștere a normelor ortografice ale limbii române și contribuie la o exprimare clară și precisă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro a publicat notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
UE vrea să schimbe regulile jocului. Piața auto, afectată grav
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Anamaria Prodan s-a afișat cu alt bărbat după ce a anulat nunta cu Ronald Gavril
Playtech.ro
De ce se pun usturoi și busuioc la ușă în luna august. Tradiții uitate, explicate
Dailybusiness.ro
Piedone, acuzat că a regizat un control „perfect” la hotelul familiei Rușanu. DNA anchetează corupția cu parfum de lux
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025