Milioane de oameni cred că, dacă iau zilnic suplimente de vitamine, se vor simţi mai bine şi vor trăi mai mult. O cercetare, recent apărută, zdruncină aceste convingeri: vitaminele sub formă sintetică nu numai că nu sunt necesare organismului, dar unele dintre ele pot chiar să mărească riscul de apariţie a unor boli cronice. Tocmai de aceea, am scris acest articol, despre vitaminele pe care ar trebui să le iei și de cele de care ar trebui să scapi imediat!
Multivitaminele: scapă de ele, îi oferi organismului tot ce are nevoie, printr-o dietă sănătoasă!
Nu există prea multe dovezi că multivitaminele ar preveni vreun tip de cancer sau vreo altă boală, așa că nu prea are rost să iei astfel de tablete dacă nu ai o alimentație haotică sau deficitară. Un studiu, din 2009, a arătat că acestea pot chiar cauza apariția cancerului la femeile aflate la menopauza.
Vitamina D: ia-o, te ajută să îți menții oasele sănătoase
Aceasta este vitamina care ajută corpul să asimileze calciul, așa că este vitală. Prea puțină vitamina D poate conduce la osteoporoză, deficitul apărând după lipsa îndelungată de expunere la soare. De asemenea, reduce riscul de diabet 1 și 2, conform unor studii.
Poți consuma unele alimente fortifiate, în cazul în care nu te expui la soare, mai ales în lunile de iarnă.
Antioxidanți: sari peste, au fost strâns legate de creșterea riscului apariției anumitor tipuri de cancer, consumă fructe de pădure!
Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți, pe care îi putem găsi în foarte multe alimente, mai ales în fructele de pădure și legume.
Dacă ai o dietă echilibrată și consumi deja antioxidanți naturali, cercetătorii spun să nu mai iei și suplimente pe bază de antioxidanți, deoarece, în exces, pot duce la apariția anumitor tipuri de cancer.
Vitamina C: nu ai nevoie de suplimente, consumă citrice!
Vitamina C se găsește în concentrații mai mari în citrice, broccoli, ardei iute și fructe de pădure, ea ajutând mai ales sistemul imunitar. Este cel mai indicat să o primești din alimente și nu să o consumi sub forma medicamentelor.
Vitamina B3: nu lua medicamente, o poți dobândi prin consumul de somon, ton sau sfeclă roșie.
Ani la rândul, vitamina B3 a fost promovată pentru faptul că putea trata aproape orice, de la Alzheimer, până la boli cardiace, însă studiile recente ne spun ar trebui să punem capăt prescpripțiilor medicale, de vitamina B3, deoarece ea poate fi luată, în mod natural, din alimente precum somon, ton sau sfeclă roșie.
Probiotice: sari peste ele, poți consuma iaurt!
Nu mai lua pastile care conțin probiotice, căci iaurtul este cel mai bun probiotic, la îndemâna oricui. Îți recomand să prepari iaurtul în casă, pentru a te asigura că este realmente natural!
Zinc: ia-l, te ajută să nu mai răcești!
Foarte multe studii au arătat că zincul, nu numai că te ajută să scurtezi durata răcelii, dar și previne contactarea ei.
Vitamina E: sari peste ea, poți consuma spanac
Vitamina E este un antioxidant și a fost strâns legat, în trecut de prevenirea apariției cancerului. Totuși, medicii susțin că, luată în exces, această vitamină duce la apariția cancerului.
Dacă organismul tău are nevoie de Vitamina E, o poți lua, natural, din spanac!
Acid folic: ia-l dacă ești însărcinată sau vrei să fii mămică
Acidul folic este cel care previne deteriorarea funcțiilor neuronale, găsindu-se adesea în cerealele fortifiate, legumele cu frunze închise la culoare, citrice, pâine și paște integrale.
Cu 400 de micrograme de acid folic pe zi, poți să ai o sănătate de fier, iar pentru femeile însărcinate este recomandată o doză de 600.
Cel mai bine este ca această cantitate să vină totuși din alimentație