Prima pagină » International » Unele țări din Europa sunt dependente de petrolul rusesc. Ce spune Putin despre un posibil embargo

Unele țări din Europa sunt dependente de petrolul rusesc. Ce spune Putin despre un posibil embargo

18 mai 2022, 11:14,
BZI.ro, în International

Vladimir Putin este conștient că unele țări din Europa sunt dependente de petrolul rusesc și crede că un embargo ar fi imposibil. Totodată liderul de la Kremlin consideră că sancțiunile impuse Rusiei de către Occident au dus la creșterea accelerată a prețului petrolului. Toate acestea vor duce la slăbirea competitivității industiei europene.

Unele țări din Europa sunt dependente de petrolul rusesc

Vladimir Putin a declarat, marţi, că este imposibil pentru unele state europene să renunţe rapid la petrolul rusesc, după cum propune Uniunea Europeană, din cauza ponderii deosebit de mari a hidrocarburilor ruseşti. Liderul rus a mai subliniat că Europa riscă să plătească pe termen lung „cele mai ridicate preţuri la energie la nivel mondial”, în cazul în care renunţă la aprovizionarea cu energia livrată de Moscova, relatează Reuters.

„Evident, unele state UE, unde bilanţul energetic al ponderii hidrocarburilor ruseşti este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru mult timp de acum înainte, să renunţe la petrolul nostru”, a afirmat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali guvernamentali şi din domeniul petrolului.

Putin a mai spus că sancţiunile impuse de Occident şi un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creştere a preţului petrolului la nivel mondial. El a subliniat că, renunţând la aprovizionarea cu energie din Rusia, Europa riscă să plătească pe termen lung cele mai ridicate preţuri la energie din lume, iar competitivitatea industriei europene va fi periclitată.

Sancţiunile impuse Rusiei au alimentat inflaţia în Europa

În prezent, Rusia se confruntă cu o scădere masivă a producţiei de petrol, nemaiîntâlnită de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Iar totul are drept cauză aplicarea sancţiunilor occidentale, care complică extrem de mult vânzarea petrolului rusescla nivel global. Totodată, măsurile luate de Occident sunt cele care au condus la o creștere accelerată a inflației în Europa.

„Există schimbări colosale pe piaţa petrolului şi a încheia afaceri după cum se proceda înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puţin probabil”, a mai spus Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin a adăugat că este important să se înfiinţeze un lanţ complet de la producător până la cumpărător. Putin a promis că va aloca un ajutor de stat producătorilor autohtoni de petrol şi va facilita accesul la împrumuturi şi asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *