Prima pagină » Stiri si curiozitati » Unde trăiește ariciul: Află totul despre simpaticul animal țepos

Unde trăiește ariciul: Află totul despre simpaticul animal țepos

08 apr. 2022, 09:27,
în Stiri si curiozitati

Dacă ești curios să afli unde trăiește ariciul, ai ajuns în locul potrivit! În articolul de astăzi, vei descoperi multe informații interesante despre simpaticul animal țepos.

Ariciul este un mamifer mic, care face parte din ordinul insectivorelor. Acesta are o lungime a corpului de până la 33 de centimetri și o greutate care variază de la 800 la 1200 de grame, în funcție de specie. Membrele ariciului sunt mici și puternice, cele posterioare fiind mai musculoase decât cele anterioare. Nu prezintă gheare, iar primul și ultimul deget sunt mai mici în comparație cu celelalte (în total, ariciul are cinci degete). Micul animal țepos are botul ascuțit, ochii mici și o acuitate olfactivă extrem de dezvoltată.

Așa cum probabil știi, partea dorsală și laterală a corpului ariciului este acoperită cu ace lungi și ascuțite (15.000 de ace), alcătuite din cheratină și cu o lungime de 10-20 de mm.

un arici pe un fundal alb

Ariciul este un mamifer mic, care face parte din ordinul insectivorelor.

Unde trăiește ariciul?

Ariciul poate fi găsit în grădini, stepe, silvostepe, savane, păduri rare și, uneori, pe lângă casele oamenilor sau pe terenuri cultivate. Trăiește în zonele temperate și calde din Europa și Africa în afară de Sahara), dar și în zonele temperate și calde ale Asiei (în afară de peninsula Indochina). Când se apropie sezonul rece, ariciul se pregătește să intre în hibernare, ceea ce însemană că în corpul acestuia funcțiile vitale se reduc, temperatura scade și totul devine mai lent. În toată această perioadă, creierul animalului controlează permanent temperatura sângelui.

Hrana ariciului constă în insecte, larve, melci, legume și fructe proaspete. De asemenea, acesta poate prinde șoareci sau broaște, gândaci (cu blister sau solizi păroși) și șerpi obișnuiți, dar și șerpi veninoși, cum sunt viperele. Chiar dacă se hrănește cu aceste animale veninoase, ariciul nu doar că nu moare, dar nici măcar nu este afectat, deoarece organismul său este rezistent la diferite otrăvuri.

Nu multă lume știe, dar ariciul poate fi un excelent animal de companie. Este tăcut și poate fi crescut și de către cei care nu au casă cu curte. El poate fi hrănit cu mâncare pentru pisici, combinată cu alimente specifice lor. Adoră greierii de casă, care pot fi găsiți sub formă de conserve, ce conțin 40 de grame de greieri întregi, proaspeți, fără conservanți. Aceste conserve pot fi achiziționate din petshop-uri și nu necesită condiții speciale de depozitare. Greierii conțin numeroase elemente benefice, precum: proteine, calciu, aminoacizi, omega-3, vitamina B12, chitin și oligozaharide. În plus, ariciul mai poate mânca mere, pere, căpșuni, castraveți, ardei, morcovi și carne de pui fiartă.

un arici care mănâncă un măr

Hrana ariciului constă în insecte, larve, melci, legume și fructe proaspete.

Curiozități despre arici

Aricii sunt interziși ca și animale de companie Maine, Arizona, California, Georgia, Pennsylvania, Hawaii și New York City.

De regulă, aricii sunt animale singuratice și stau împreună doar în perioada de împerechere. Perioada de reproducere este în sezonul cald, din mai şi până în august, iar gestaţia durează 35-55 zile, în urma căreia se nasc între 2 şi 9 pui. La naștere, puii au țepii moi.

Probabil că nu știai, dar aricii sunt intoleranți la lactoză. Totodată, ei sunt imuni la veninul de şarpe, ceea ce înseamnă că pe lângă insecte şi fructe de pădure, pot doborî o viperă pe care o pot şi manca.

Spre deosebire de ţepii porcilor spinoşi, cei ai aricilor nu sunt ghimpaţi şi nici otrăvitori. Fiecare ţep rezista aproximativ un an, după care altul nou creşte în loc. În funcție de tipul de amenințare la care sunt supuși, mușchii de pe spatele țepilor ridică și retrag țepii.

Deşi au vederea slab dezvoltată, aricii sunt animale nocturne, iar ziua și-o petrec dormind în mare parte.

un arici cu gura deschisă

Aricii sunt intoleranți la lactoză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024