Prima pagină » Sanatate » Unde sunt rinichii? Amplasarea acestora și din ce cauze aceștia încep să provoace disconfort

Unde sunt rinichii? Amplasarea acestora și din ce cauze aceștia încep să provoace disconfort

05 iun. 2023, 15:03,
BZI.ro, în Sanatate

Există persoane care încă se întreabă unde sunt rinichii. Rinichii sunt organe pereche, de formă în formă de fasole, situate în partea posterioară a cavității abdominale, în partea superioară a abdomenului. Ei sunt amplasați în spatele peritoneului, în spațiul retroperitoneal, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, sub coastele inferioare.

Rinichii filtrează sângele pentru a elimina deșeurile, excesul de apă și substanțele chimice din organism. Aceste substanțe sunt transformate în urină, care este ulterior eliminată prin uretere și vezica urinară. Rinichii controlează echilibrul apei și al electroliților în organism, asigurând o hidratare corectă și niveluri adecvate de sodiu, potasiu, calciu și alte minerale în sânge. Rinichii ajută la eliminarea toxinelor și substanțelor nocive din sânge, precum medicamentele metabolizate sau substanțele reziduale produse în procesul de metabolism.

Unde sunt rinichii? Localizarea exactă a organelor

Rinichii sunt organe pereche situate în partea posterioară a cavității abdominale, în partea superioară a abdomenului, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Ei se află sub coastele inferioare, în spatele peretelui abdominal.

Mai exact, rinichii sunt localizați în spațiul retroperitoneal, adică în spatele peritoneului (membrana care căptușește interiorul cavității abdominale). Rinichiul drept este puțin mai jos decât rinichiul stâng, deoarece este comprimat de prezența ficatului în partea dreaptă a abdomenului.

Este important să menționăm că descrierea de mai sus este o referință generală. Dacă aveți neclarități sau suspiciuni cu privire la starea rinichilor dumneavoastră, este întotdeauna recomandat să consultați un medic specialist.

Din ce cauză apare durerea în zona rinichilor? Cele mai frecvente probleme de sănătate

Infecțiile tractului urinar, cum ar fi cistita sau pielonefrita, pot provoca dureri în zona rinichilor. Aceste infecții pot afecta țesuturile și structurile renale și pot provoca disconfort și durere. Formarea de pietre la rinichi poate cauza dureri intense în zona rinichilor. Aceste pietre sunt mase solide formate din cristale care se dezvoltă în tractul urinar și pot bloca fluxul normal de urină, determinând durere și disconfort.

Tulburările inflamatorii sau infecțiile la nivelul rinichilor, cum ar fi glomerulonefrita sau pielonefrita, pot provoca dureri în zona renală. Loviturile sau leziunile directe la nivelul rinichilor pot provoca dureri intense și pot necesita asistență medicală de urgență.

Diverse afecțiuni renale, cum ar fi polichisticoza renală, infecțiile renale recurente sau insuficiența renală, pot cauza dureri în zona rinichilor. Alte motive posibile pentru durerea în zona rinichilor includ inflamația vezicii urinare, colica renală, endometrioza sau disfuncția musculară.

Este important să menționăm că durerea în zona rinichilor poate avea și alte cauze și este necesar să consultați un medic pentru un diagnostic adecvat. Medicul va putea efectua un examen fizic, va evalua simptomele și poate solicita investigații suplimentare, cum ar fi analize de sânge, ecografie renală sau alte teste, pentru a identifica cauza exactă a durerii și a recomanda tratamentul corespunzător.

Unde se face simțită durerea provocată de rinichi?

Durerea în zona rinichilor poate varia de la persoană la persoană și poate fi resimțită în diferite moduri. În general, durerea în zona rinichilor este localizată în partea din spate a abdomenului, sub coastele inferioare și de o parte și de alta a coloanei vertebrale.

Durerea renală poate fi descrisă ca o durere surdă, înțepătoare, continuă sau intermitentă. De obicei, durerea este resimțită într-o parte a spatelui, deși poate iradia și în alte zone, cum ar fi abdomenul sau zona inghinală.

Din moment ce ai aflat unde sunt rinichii trebuie să știi și cum recunoști bolile asociate cu acest organ. Dacă aveți dureri în zona rinichilor sau prezentați oricare dintre simptomele menționate mai sus, este important să consultați un medic pentru un diagnostic adecvat și pentru a identifica cauza specifică a disconfortului. Numai un profesionist medical vă poate oferi un diagnostic precis și vă poate recomanda tratamentul adecvat în funcție de situația dumneavoastră individuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *