Orhideea este o familie de plante monocotiledonate din clasa Liliopsida, ordinul Asparagales, cultivată pentru prima dată în China Antică și este considerată un simbol al eleganței și al gingășiei. Persoanele care cresc astfel de flori în casă, , ca plante decorative, sunt interesați să știe unde se ține orhideea sau cum se udă această plantă.
Orhideea este o plantă ce poate fi cultivată cu ușurință și de persoane care nu au pregătire în acest domeniu și au nevoie de o îngrijire minimă, rămânând înflorită timp de mai multe săptămâni.
Unde se ține orhideea: Ce spun horticultorii
Pentru a avea grijă de orhidee trebuie ținut cont de câteva sfaturi date de horticultori.
Unul dintre factorii improtanți pentru înflorirerea orhideei este lumina și intensitatea acesteia. Persoanele care vor să crească orhidee în apartament trebuie să țină cont de faptul că acestea au parte de cea mai multă lumină dacă sunt ținute pe pervaze, ferestrele orientate spre sud fiind ideale pentru creșterea și devoltarea corectă a orhideei.
Orhideele iubesc lumina, chiar și rădăcinile având nevoie de lumina solară. Tocmai de aceea se folosesc ghivece transparente.
În cazul în care orhideea nu înflorește, primul lucru care trebuie verificat este lumina, intensitatea și numărul orelor din zi în care planta are parte de lumină. Orhideele care nu au suficientă lumina frunzele capătă o culoare de verde închis.
Bine de știut este faptul că orhideele nu trebuie expuse în razele directe ale soarelui, acestea având nevoie de lumină filtrată.
Un alt factor important pentru dezvoltarea orhideelor este temperatura. Aceasta are un rol esențial în procesul de înflorire al plantelor. Tocmai de aceea, aceste plante trebuie puse într-o cameră cu variații de temperatura, deoarece acest lucru va induce înflorirea. În camera unde sunt ținute orhideele se recomandă o temperatură de 22-24 de grade Celsius vara și între 14 și 16 grade C iarna.
Cum se udă și se fertilizează corect orhideelor
În cazul orhideelor, este foarte important modul în care se face udarea. Apa în exces duce la moartea plantelor. În cazul orhideelor, ghiveciul se udă cu apă la temperatura camerei, de preferat cu apă de ploaie.
Udarea orhideelor trebuie făcută 7-9 zile, de obicei dimineața, prin scufundarea ghiveciului în apă pentru câteva minute sau prin udarea ușoară a rădăcinilor, fără a atinge frunzele sau mugurele de înflorire.
Orhideele preferă umiditatea atmosferică ridicată. Un mod de creștere a umidității este crearea unui microclimat prin apropierea mai multor plante. Tot pentru creșterea umidității se poate apela la pulverizarea plantei cu apă, în așa fel încât apa să nu se acumuleze între frunze, la baza plantei, deoarece astfel există riscul de putrezire a plantei.
Fertilizarea orhideelor se face vara doar o dată pe săptămână în perioada de creștere. Iarna, orhideele n use mai fertilizează.
Pentru fertilizare se recomandă folosirea unor produse special concepute pentru îngrijirea orhideelor. Asta presupune aplicarea unui îngrășământ lichid, a unui îngrășământ gel sau a unor batoane fertilizante cu eliberare lentă.
Înmulțirea orhideei se poate face prin butăşir, prin metoda keiki sau prin împărţirea tufei.
Persoanele care cresc orhidee în casă pot fi interesate să știe unde se ține sporul casei.