Prima pagină » National » Unde se pun semnele de începător la mașină? La ce trebuie să fie atenți cei care abia au dobândit permisul de conducere

Unde se pun semnele de începător la mașină? La ce trebuie să fie atenți cei care abia au dobândit permisul de conducere

15 mai 2024, 13:33,
în National

Numărul de șoferi crește de la un an la altul, de aceea din ce în ce mai mulți se întreabă unde se pun semnele de începător la mașină, cât se țin și ce alte reguli de circulație mai trebuie să respecte pentru a nu le fi suspendat dreptul de a conduce.

Unde se pun semnele de începător la mașină

Numărul șoferilor din țară crește alarmat în fiecare an, iar unele străzi au devenit neîncăpătoare pentru autoturisme. Regula spune că atunci când ați obținut permisul de conducere, ceva timp după aceea trebuie să țineți semnele galbene, distinctive pe mașină . Vedeți în continuare care sunt locurile în care pot fi puse.

Conform legislației în vigoare, semnele de începător pentru mașină se atașează, în general, pe parbriz, dar și pe lunetă, respectiv pe geamul din spate al mașinii. Pe parbriz, semnul de începător se atașează în partea dreaptă jos, iar pe lunetă se atașează în partea stângă jos. Semnele de începător sunt de forma unor buline galbene cu simboluri negre și sunt utilizate pentru a indica faptul că un șofer este încă în perioada de șofer începător.

Legea spune că semnele de începător trebuie ținute cel puțin un an. Asta nu înseamnă că imediat după ce s-a împlinit un an acestea trebuie musai să fie date jos. Semnele de începător pot fi ţinute şi mai mult de un an, indiferent că vorbim de maşină, motocicletă sau alt mijloc de transport în comun.

Specialiştii recomandă ca semnele de începător să fie ţinute până când şoferul în cauză consideră că a acumulat suficientă experienţă. Se mizează pe conştienţa fiecăruia în încercarea de a se evita producerea de incidente în trafic.

Prevederile legale specifică și care sunt sancțiunile pe care le riscă șoferii care nu își pun semnul de începător. Aceste sancțiuni duc la amenzi usturătoare, cuprinse între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni, atât pentru lipsa semnelor de șofer începător, cât și pentru amplasarea greșită pe mașină.

Ce alte reguli de circulație trebuie să respecte cei care abia au primit permisul de conducere

Fii conștient de limitele de viteză și respectă-le întotdeauna. De obicei, acestea sunt afișate pe indicatoarele de circulație sau pe marcajele rutiere. Este esențial să porți centura de siguranță în orice moment, indiferent de distanța pe care o parcurgi sau de viteză. Consumul de alcool sau de droguri în timp ce conduci este ilegal și extrem de periculos. Nu consuma niciodată aceste substanțe înainte de a urca la volan.

Fii atent la semnele rutiere și la semafoare și respectă-le întotdeauna. Ele îți oferă informații importante despre regulile de circulație și direcția corectă de mers. Asigură-te că păstrezi o distanță sigură între mașina ta și celelalte vehicule din trafic. Acest lucru îți oferă timp suficient pentru a reacționa în caz de necesitate. Atunci când schimbi direcția sau faci o întoarcere, folosește întotdeauna luminile de semnalizare pentru a anunța intențiile tale celorlalți participanți la trafic.

Adaptează-ți viteza și stilul de conducere la condițiile meteo. Redu viteza și fii mai atent în condiții de ploaie, ceață sau zăpadă. Nu folosi telefonul mobil sau alte dispozitive care îți pot distrage atenția în timp ce conduci. Concentrarea ta ar trebui să fie întotdeauna pe drum și pe ceilalți participanți la trafic. Fiind un șofer începător, este important să fii răbdător și politicos în trafic. Respectă ceilalți participanți la trafic și fii pregătit să cedezi prioritatea dacă este necesar.

Nu uita să ții semnele de începător 12 luni de când ai luat permisul, mai ales că ai aflat acum unde se pun semnele de începător pe mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025