Prima pagină » Informații utile » Unde se află moaștele Sfintei Parascheva. Loc de pelerinaj pentru mii de credincioși

Unde se află moaștele Sfintei Parascheva. Loc de pelerinaj pentru mii de credincioși

29 aug. 2024, 09:47,
în Informații utile

Locul unde se află moaștele Sfintei Parascheva, în Catedrala Metropolitană din Iași, atrage anual mii de pelerini din întreaga țară și din străinătate, care vin să se roage și să ceară ajutorul și mijlocirea ei.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei și a celor săraci, fiind cinstită de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 14 octombrie. Locul unde se află moaștele Sfintei Parascheva este vizitat, cu precădere, pe această dată, de mii de creștini.

Unde se află moaștele Sfintei Parascheva

După moartea ei, Sfânta Parascheva a început să fie venerată pentru minunile și vindecările săvârșite la mormântul ei. Conform tradiției, trupul ei a fost descoperit intact și plin de mireasmă, un semn considerat de credincioși drept dovadă a sfințeniei sale. Moaștele Sfintei au fost așezate într-o biserică din Epivat, unde au devenit obiect de pelerinaj pentru creștinii din întreaga regiuni.

În cursul istoriei, moaștele au fost mutate de mai multe ori, în funcție de evenimentele politice și religioase ale vremii. În 1238, ele au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, la cererea țarului Ioan Asan al II-lea. Mai târziu, în 1393, moaștele au ajuns la Belgrad, iar în 1521, sultanul Suleiman Magnificul le-a transferat la Constantinopol, ca parte a tributului plătit de Serbia către Imperiul Otoman.

În 1641, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a reușit să aducă moaștele Sfintei Parascheva la Iași, după ce a plătit o sumă considerabilă de bani Patriarhiei de la Constantinopol. Moaștele au fost așezate în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorie a lui Vasile Lupu, unde au rămas până în 1889, când au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Catedrala a devenit astfel un important loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși. În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfintei Parascheva, zeci de mii de credincioși vin să se închide la moaștele ei, considerând că aceasta le poate aduce alinare sufletească, vindecare de boli și ajutor în nevoile lor.

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, într-o familie de origine greacă, în satul Epivat, situat la țărmul Mării Marmara, în apropierea Constantinopolului (astăzi Istanbul). Deși există puține informații istorice exacte despre viața ei, tradiția ortodoxă ne oferă câteva detalii esențiale.

De mică, Parascheva a fost atrasă de viața spirituală și de învățăturile creștine. Încă din copilărie a demonstrat o mare milostivire față de cei săraci și nevoiași, împărțind bunurile materiale ale familiei sale cu cei mai puțin norocoși. Această generozitate a continuat pe tot parcursul vieții sale, aceasta fiind cunoscută pentru actele de caritate și pentru dorința ei de a trăi o viață în curăție și rugăciune.

În tinerețe, a decis să-și dedice viața complet Lui Dumnezeu și a intrat într-o mănăstire, unde a trăit în post și rugăciune. După o perioadă de timp petrecută într-un schit din Heracleea Pontului și apoi în mănăstirile din Constantinopol, Sfânta Parascheva s-a întors la locurile natale, unde a continuat să ducă o viață de ascetism. A murit la o vârstă tânără, iar trupul ei a fost înmormântat fără onoruri speciale, nefiind cunoscută ca sfântă pe parcursul vieții.

Astfel, locul unde se află moaștele Sfintei Parascheva nu reprezintă doar o relicvă sacră, ci și un simbol al continuității credinței ortodoxe, un loc de pelerinaj unde credincioșii găsesc mângâiere și întărire spirituală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`