Prima pagină » Sanatate » Unde se află ficatul? Află funcțiile acestui organ, dar și afecțiunile asociate

Unde se află ficatul? Află funcțiile acestui organ, dar și afecțiunile asociate

03 iul. 2024, 13:42,
în Sanatate

Ficatul este cel mai solid dintre organele corpului, ocupându-se cu funcțiile metabolice, funcțiile de detoxifiere și cu funcțiile sistemului imunitar. Chiar dedesubtul diafragmei, locul unde se află ficatul nu este deloc întâmplător, fiind protejat de coaste. Un organism fără ficat nu poate supraviețui.

Unde se află ficatul și care sunt funcțiile sale

Acesta se află în interiorul corpului, cu partea stângă aflată deasupra stomacului și cu partea dreaptă deasupra primei secțiuni a intestinului subțire. Are formă de semi-lună, fiind mai drept în partea inferioară. În comparație cu restul organismului, ficatul primește o cantitate semnificativă de sânge,  studiile estimând că 13% din sângele din corp se află în ficat, la un moment dat.

Ficatul are numeroase funcții, ajutând în primul rând la reglarea nivelurilor chimice din sânge și la producerea bilei. Totodată, prin ficat trece fluxul de sânge care părăsește stomacul. Ficatul procesează acest sânge, descompune, echilibrează și creează nutrienții necesari pentru sănătate.

Ficatul este și cel care metabolizează medicamentele care ajung în organism, în utilizarea în restul corpului pentru afecțiunile specifice.

Alte funcții vitale ale ficatului sunt: producerea anumitor proteine necesare fluxului de plasmă sanguină, producția de colesterol și proteine speciale pentru stimularea transportului de grăsimi în organism, conversia excesului de glucoză în glicogen pentru depozitare și pentru a echilibra cantitatea de glucoză după cum este necesar, reglarea nivelului sanguin al aminoacizilor care formează blocurile de proteine.

Afecțiunile asociate ficatului

Hepatita autoimună apare atunci când sistemul imunitar se ataca și își distruge țesutul hepatic sănătos. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la ciroză. În cazul cirozei, aceasta se dezvoltă după ce țesutul hepatic cicatricial îl înlocuiește pe cel sănătos. Consumul excesiv de alcool poate duce la această afecțiune.

Atrezia biliară este o afecțiune care are efecte negative asupra canalului biliar la adulți și asupra fluxului biliar la copii. Netratată, poate afecta țesutul hepatic.

Hemocromatoza poate provoca producția în exces a fierului, iar o cantitate prea mare produsă poate duce la ciroză.

Hepatita A apare cel mai frecvent în zonele în care nu există acces la apa potabilă curată sau la sisteme de salubritate corespunzătoare, fiind și cea mai frecvent întâlnită. Hepatita B este cel mai frecvent răspândită prin contact sexual, dar și prin utilizarea acelor medicale contaminate. Hepatita C este cel mai frecvent răspândită prin contactul cu sângele care conține virusul în sine. Virusul poate fi transmis prin ace medicale sau ace de tatuaje contaminate, dar și, foarte rar, prim contact sexual.

Boala ficatului gras nealcoolic este cauzată de acumularea grăsimii în exces în ficat, provocând inflamații. Risc crescut la această boală îl au persoanele care suferă de obezitate sau pacienții de diabet de tip 2.

Dacă simțiți dureri în locul unde se află ficatul, nu ezitați să faceți o vizită la un medic pentru consult. El este singurul care vă poate diagnostica în mod corect, dar și de a vă da un tratament potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`