Chilia lui Arsenie Boca nu este la fel de cunoscută precum este mormântul părintelui. Situată în munții Făgăraș, chilia atrage foarte puțini credincioși, însă cei care ajung acolo spun că își simt sufletul pe deplin împăcat.
Părintele Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului, este una dintre cele mai controversate fețe bisericești. Cu toate acestea, unii dintre ucenicii săi îl consideră ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. Născut în 1910, Arsenie Boca a avut o viață plină de obstacole. A fost unul dintre martirii gulagului comunist, a fost închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. În ciuda acestor experiențe, părintele a devenit făcător de minuni pentru mulți credincioși. Astfel că, mii de oameni vin zilnic să se roage la mormântul acestuia. Chiar și așa, puțini știu că Arsenie Boca și-a construit o chilie. Unde se află și cum se ajunge acolo veți afla în rândurile care urmează.
Chilia lui Arsenie Boca: Istoric și localizare
În anul 1943, pe când Arsenie Boca avea 33 de ani, a luat hotărârea de a-și construi o chilie, pe Valea Sâmbetei, în apropiere de izvorul nesecat al unei ape strălucitoare. Aici, povârnișul de piatră se proptește într-un perete aproape vertical.
În acel moment, țara se afla în plin război. Acest lucru nu l-a oprit pe părinte și, săpând doar cu mâinile, potrivit legendei, a scobit în piatră o deschizătură. În acest fel, și-a construit adăpostul mult visat pentru o viață în rugăciune.
Cu toate acestea, se spune că lucrarea nu a fost finalizată, întrucât Arsenie Boca a observat că apa se infiltra cu ușurință în chilie, în timpul perioadelor ploioase. Acesta nu a fost, însă, singurul motiv care l-a determinat pe părinte să renunțe la proiectul său. Iată ce a spus duhovnicul Teofil Părăian:
„Părintele Arsenie Boca arenunţat pentru că a constatat că se infiltrează apă. Acesta a renunţat la această lucrare şi din teama de a nu se face o legătură greşită între partizanii care se ascundeau prin aceşti munți şi el. Părintele Arsenie Boca a fixat un loc socotit de retragere, care până la urmă nu a fost de retragere, nici pentru el şi nici pentru altcineva, pentru că e în apropiere o cabană turistică”, avea să povestească ulterior Arhimandritul Teofil Părăian, un cunoscut duhovnic ortodox român, potrivit shtiu.ro.
Cum se ajunge acolo?
Chilia lui Arsenie Boca, cu o înălțime între 1,65 și 1,75 m și o lățime de 80 de centimetri, se află la o altitudine de 1600 de metri. Fiind loc de pelerinaj pentru credincioși, este înconjurată de icoane, dar și de o piatră de marmură, care amintește de părintele Arsenie Boca.
Traseul până la chilie este unul anevoios și se poate parcurge pe jos, în aproximativ două ore și jumătate. Se pleacă de la Mănăstirea Sâmbăta și drumul este comun cu cel de la Cabana ”Valea Sâmbetei. Apoi, pelerinii trebuie să urmeze versantul vestic. Drumul forestier nu mai este accesibil cu mașina, potrivit pensiuneatransilvaniasambata.ro.
Nu multă lume se încumetă să strabată acest drum, însă zilnic chilia este vizitată de 10-20 de turiști.
În ciuda lipsei semnelor lăsate de părintele Arsenie Boca, oamenii își doresc să îi viziteze chilia, pentru a simți, chiar și pentru o clipă, sentimentul traiului din munți.
Atenție! Fiindcă o porțiune de drum este abruptă, este nevoie de mult efort fizic și curaj.