Prima pagină » Informații utile » Unde s-a scufundat Titanicul? Lucruri neștiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie!

Unde s-a scufundat Titanicul? Lucruri neștiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie!

22 feb. 2025, 12:55,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă nu știai, pe 15 aprilie 1912, un aisberg a afundat o navă „nescufundabilă”, făcându-ne astfel să ne întrebăm unde s-a scufundat Titanicul. Nava a fost cel mai mare transatlanic din lume când a pornit în călătoria sa inaugurală de la Southamptom, Marea Britanie, la New York, SUA. Cu toate acestea, scurta sa călătorie avea să ajungă la un sfârșit devastator la patru zile după ce a traversat Atlanticul, cu moartea a peste 1.500 de oameni.

Povestea Titanicului, vasul scufundat în aprilie 1912, este extrem de cunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, în jurul ei sunt multe necunoscute, iar cercetătorii continuă să afle noutăți legate de una dintre cele mai mari tragedii acvatice din istorie.

Unde s-a scufundat Titanicul

Există mai multe explicații pentru evenimentele care au dus la scufundarea navei Titanic. Viteza mare, un viraj fatal, costurile reduse, condițiile meteorologice, o avertizare de aisberg ignorată, lipsa binoclului și a bărcilor de salvare. Toate contribuit la una dintre cele mai grave tragedii maritime.

Considerată a fi o navă „imposibil de scufundat”, Titanicul a fost cel mai mare și mai luxos vas de croazieră din vremea sa. Măsura peste 268 de metri lungime aproape și avea aproape 54 de metri înălțime, masa fiind de peste 46.000 de tone.

Nava avea un panou de control electric sofisticat, patru lifturi și un sistem avansat de comunicații fără fir, care putea transmite codul Morse, fiind cu adevărat senzațional pentru acea vreme. Află și ce înseamnă masonerie.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 avea loc unul dintre cele mai mari dezastre maritime din istorie petrecut pe vreme de pace. Pachebotul RMS Titanic s-a scufundat în apele reci ale Atlanticului de Nord, după ce s-a ciocnit de un aisberg.

Și-au pierdut viața 1.514 persoane, dintre cei 2.228 de pasageri. Căutările au fost încununate de succes abia în 1985, când o echipă franco-americană în frunte cu Jean-Louis Michel și Robert Ballard a reușit să identifice poziția epavei.

Aceasta zace la aproape 4.000 de metri sub nivelul mării, la 740 de kilometri de insula Newfoundland, Canada și la 2.000 de kilometri de New York, locul unde ar fi trebuit să ajungă, în drumul din 1912.

Operatorul radio de pe Titanic a ignorat o alertă de aisberg

Cu mai puțin de o oră înainte ca Titanicul să lovească aisbergul, o altă navă din apropiere, Californian, a transmis un mesaj important prin radio. Se raportase gheață densă. Avertismentul nu începea, însă, cu prefixul „MSG” (Master’s Service Gram).

Acest prefix ar fi cerut căpitanului să confirme direct primirea mesajului. Operatorul radio al Titanicului, Jack Phillips, a considerat avertismentul celeilalte nave lipsit de urgență. Ca urmare, nu l-a transmis mai departe.

Însuși ofițerul secund al Titanicului, Charles Lightoller, a menționat că absența planctonului a fost unul dintre motivele care au dus la producerea tragediei. Ancheta din 1912 a relevat faptul că echipajul a avut la dispoziție doar 37 de secunde pentru a schimba cursul navei, astfel încât să nu lovească aisbergul, dar a fost prea târziu.

O anchetă recentă arată însă că aceștia au avut la dispoziție mai mult de un minut pentru a face o manevră. În orice ipostază, Titanicul era condamnat la pierzanie. Iată și când a fost inventată prima mașină din lume.

Cu puțin timp înainte de plecarea în voiajul fatal, un incendiu a izbucnit în depozitele de cărbune ale Titanicului. Potrivit unei investigații britanice, flăcările încă mai ardeau, în momentul în care pachebotul a plecat spre New York.

Ironia sorții face ca flăcările să fie stinse chiar de aisbergul care a lovit vaporul, ducând la inundarea camerelor cu cărbuni. Câțiva membri supraviețuitori ai echipajului au spus că focul fusese stins cu o zi înainte ca Titanicul să se ciocnească fatal cu aisbergul. Prin urmare, e interesant de știut unde s-a scufundat Titanicul și ce nereguli au dus la acest deznodământ.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
Deşi are o avere impresionantă, Felix Baumgartner nu a dorit o casă exagerată! Locuinţa surpriză din Salzburg arată...
observatornews.ro
Staţiunea de la mare unde se stă om lângă om, deşi pe restul litoralului bate vântul: "Aici vine toată lumea"
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Proiect de ordin de la ministerul energie pentru consumatorii vulnerabili. Ar putea beneficia de sisteme de partajare a energiei
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
Roșiile nu se fierb direct. Ce fac turcoaicele înainte, ca să le iasă bulionul dens și dulce
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025
Articole similare
Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
02:00
FOTOVIDEO Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
02:00
FOTO Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
02:00
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
02:00
FOTO Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
02:00
FOTO Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
02:00
FOTO Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
02:00
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
02:00
FOTO Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
02:00
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”
02:00
FOTO Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”