Dacă nu știai, pe 15 aprilie 1912, un aisberg a afundat o navă „nescufundabilă”, făcându-ne astfel să ne întrebăm unde s-a scufundat Titanicul. Nava a fost cel mai mare transatlanic din lume când a pornit în călătoria sa inaugurală de la Southamptom, Marea Britanie, la New York, SUA. Cu toate acestea, scurta sa călătorie avea să ajungă la un sfârșit devastator la patru zile după ce a traversat Atlanticul, cu moartea a peste 1.500 de oameni.
Povestea Titanicului, vasul scufundat în aprilie 1912, este extrem de cunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, în jurul ei sunt multe necunoscute, iar cercetătorii continuă să afle noutăți legate de una dintre cele mai mari tragedii acvatice din istorie.
Unde s-a scufundat Titanicul
Există mai multe explicații pentru evenimentele care au dus la scufundarea navei Titanic. Viteza mare, un viraj fatal, costurile reduse, condițiile meteorologice, o avertizare de aisberg ignorată, lipsa binoclului și a bărcilor de salvare. Toate contribuit la una dintre cele mai grave tragedii maritime.
Considerată a fi o navă „imposibil de scufundat”, Titanicul a fost cel mai mare și mai luxos vas de croazieră din vremea sa. Măsura peste 268 de metri lungime aproape și avea aproape 54 de metri înălțime, masa fiind de peste 46.000 de tone.
Nava avea un panou de control electric sofisticat, patru lifturi și un sistem avansat de comunicații fără fir, care putea transmite codul Morse, fiind cu adevărat senzațional pentru acea vreme. Află și ce înseamnă masonerie.
În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 avea loc unul dintre cele mai mari dezastre maritime din istorie petrecut pe vreme de pace. Pachebotul RMS Titanic s-a scufundat în apele reci ale Atlanticului de Nord, după ce s-a ciocnit de un aisberg.
Și-au pierdut viața 1.514 persoane, dintre cei 2.228 de pasageri. Căutările au fost încununate de succes abia în 1985, când o echipă franco-americană în frunte cu Jean-Louis Michel și Robert Ballard a reușit să identifice poziția epavei.
Aceasta zace la aproape 4.000 de metri sub nivelul mării, la 740 de kilometri de insula Newfoundland, Canada și la 2.000 de kilometri de New York, locul unde ar fi trebuit să ajungă, în drumul din 1912.
Operatorul radio de pe Titanic a ignorat o alertă de aisberg
Cu mai puțin de o oră înainte ca Titanicul să lovească aisbergul, o altă navă din apropiere, Californian, a transmis un mesaj important prin radio. Se raportase gheață densă. Avertismentul nu începea, însă, cu prefixul „MSG” (Master’s Service Gram).
Acest prefix ar fi cerut căpitanului să confirme direct primirea mesajului. Operatorul radio al Titanicului, Jack Phillips, a considerat avertismentul celeilalte nave lipsit de urgență. Ca urmare, nu l-a transmis mai departe.
Însuși ofițerul secund al Titanicului, Charles Lightoller, a menționat că absența planctonului a fost unul dintre motivele care au dus la producerea tragediei. Ancheta din 1912 a relevat faptul că echipajul a avut la dispoziție doar 37 de secunde pentru a schimba cursul navei, astfel încât să nu lovească aisbergul, dar a fost prea târziu.
O anchetă recentă arată însă că aceștia au avut la dispoziție mai mult de un minut pentru a face o manevră. În orice ipostază, Titanicul era condamnat la pierzanie. Iată și când a fost inventată prima mașină din lume.
Cu puțin timp înainte de plecarea în voiajul fatal, un incendiu a izbucnit în depozitele de cărbune ale Titanicului. Potrivit unei investigații britanice, flăcările încă mai ardeau, în momentul în care pachebotul a plecat spre New York.
Ironia sorții face ca flăcările să fie stinse chiar de aisbergul care a lovit vaporul, ducând la inundarea camerelor cu cărbuni. Câțiva membri supraviețuitori ai echipajului au spus că focul fusese stins cu o zi înainte ca Titanicul să se ciocnească fatal cu aisbergul. Prin urmare, e interesant de știut unde s-a scufundat Titanicul și ce nereguli au dus la acest deznodământ.