Prima pagină » Local » Unde s-a mai pomenit așa ceva? Un ieșean și-a surprins câinele în timp ce se lupta cu un dihor. Vrând să despartă animalele, a ajuns direct la spital – EXCLUSIV
Unde s-a mai pomenit așa ceva? Un ieșean și-a surprins câinele în timp ce se lupta cu un dihor. Vrând să despartă animalele, a ajuns direct la spital – EXCLUSIV

Unde s-a mai pomenit așa ceva? Un ieșean și-a surprins câinele în timp ce se lupta cu un dihor. Vrând să despartă animalele, a ajuns direct la spital – EXCLUSIV

04 aug. 2022, 02:00, 2 ,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă după ce un ieșean, în vârstă de 63 de ani, a fost mușcat de un dihor și a ajuns în stare gravă la spital. Acesta s-a prezentat la medic abia după 3 zile de la incident

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, s-a prezentat la Centrul antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași după ce a fost mușcat de un dihor. Animalul sălbatic l-a mușcat în zona gambei după ce a încercat să-l salveze din colții unui câine.

„Deși a fost mușcat de dihor, pacientul s-a prezentat la Centrul antirabic abia după 3 zile! Este vorba de un bărbat de 63 de ani care ne-a povestit că dihorul a ajuns în curtea gospodăriei și a fost atacat de câinele său. Din dorința de a îi despărți, bărbatul a fost mușcat de animalul sălbatic în zona gambei drepte. La evaluarea cazului, personalul din Centrul Antirabic a optat pentru schema de vaccinare cu 5 doze, ținând cont că animalul este sălbatic și că bărbatul a amânat prezentarea la medic”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Bărbatul care a fost mușcat de un dihor, la un pas de moarte

Medicii ieșeni fac un apel către toate persoanele care trec printr-o astfel de situație! Aceștia avertizează că prezentarea în cel mai scurt timp la medic face diferența între viață și moarte.

„Pacientul s-a prezentat abia la 3 zile de la incident și a riscat foarte mult făcând acest lucru. În astfel de cazuri, trebuie să ne prezentăm de urgență pentru profilaxia antirabică ce face diferența dintre viață și moarte. Din fericire, bărbatul are o evoluție bună, i-au fost administrate până în acest moment 3 doze din schema de vaccinare, iar plaga are un aspect curat. Putem spune că a fost norocos, însă neglijența, mai ales în cazul rabiei, poate fi fatală. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» se află singurul centru autorizat din județul nostru pentru urmărirea și instituirea profilaxiei antirabice. Chiar dacă nu este foarte aproape de dumneavoastră, acesta fiind motivul pe care l-a invocat pacientul nostru, faceți un efort și prezentați-vă de urgență la medic. Rabia nu se vindecă”, a mai precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

A crescut numărul pacienților care ajung la Cabinetul antirabic

Medicii de a Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au observat o creștere a numărului de pacienți ce au nevoie de vaccin antirabic. Aceștia au precizat că zilnic, la Cabinetul antirabic din cadrul unității medicale, se prezintă în jur de 20 de pacienți. Centrul de profilaxie antirabică funcționează încă de la începuturile Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Odată cu prezentarea la timp la medic, s-a constatat o evoluție importantă și un succes în ceea ce privește reducerea numărului de cazuri de rabie, aceasta fiind o boală letală atât pentru animal, cât și pentru om în lipsa tratamentului.

Dacă în 2015 numărul focarelor de rabie se ridica la peste 30, de anul trecut s-au înregistrat doar trei focare de rabie la animale mușcate de vulpe cu care au intrat în contact cei care le îngrijeau.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *