Prima pagină » Stiri si curiozitati » Unde poate fi găsit păduchele lânos, specie din America de Nord

Unde poate fi găsit păduchele lânos, specie din America de Nord

16 nov. 2023, 12:50,
în Stiri si curiozitati

Păduchele lânos poate fi găsit în toată Europa, dar este originar din America de Nord. Puține persoane știu că această specie a fost introdusă în mod accidental în Elveția, în jurul anului 1870.

Păduchele lânos nu este o specie asemănătoare cu păduchele de cap ci se găsește în special pe mere sau pere. Întreaga metodologie a combaterii biologice a dăunătorilor se bazează pe o cunoaștere profundă a ciclului de viață al parazitului. Numărul redus de ferme ecologice în România poate fi atribuit și lipsei de consultanță directă în ceea ce privește tehnologiile aplicate. De multe ori, teoria este bine înțeleasă, dar lipsa experienței practice reprezintă o provocare majoră.

Ce este și cum arată un păduche lânos

Păduchele lânos, cunoscut științific sub denumirea de Eriosoma lanigerum, are originile în America de Nord și a fost introdus accidental în Europa la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind remarcat pentru prima dată în Elveția în 1870. În România, acesta este întâlnit în special la măr, ocazional pe gutui și foarte rar pe par, dar se găsește în mod deosebit pe plantele ornamentale.

Cu un corp oval și globulos, având o lungime cuprinsă între 1.7 și 2.5 mm, de culoare brun închisă, păduchele lânos este acoperit de o secreţie ceroasă abundentă, care formează un înveliș filamentos de culoare albă. Larvele se disting de adulți prin talia lor mai mică. Această insectă formează colonii pe ramuri, trunchi și uneori pe rădăcini, prezentând un înveliș alb-vătos, fapt ce face ca pomii atacați să fie ușor de identificat.

Fiind o specie polivoltină, cu 8-12 generații pe an, păduche lânos are un ciclu complet doar în locul său de origine, unde planta gazdă este ulmul american și plantă gazdă secundară este mărul. Iernează sub formă de larvă femelă sau adult, în scoarța exfoliată și în partea superioară a rădăcinilor. Devenind active spre sfârșitul lunii martie, femelele nu necesită fecundare, însă produc mai mult de 100 de larve tinere.

Este un dăunător periculos pentru pomi

Acest dăunător este extrem de periculos în regiunile cu un climat mai umed, având o preferință pronunțată pentru măr, iar în cazuri extrem de rare, poate ataca părul sau gutuiul. Formează colonii masive pe tulpini, ramuri, lăstari și rădăcini, uneori chiar pe pedunculul fructelor sau pe rădăcini în apropierea coletului.

Datorită înțepăturilor produse, țesuturile suferă hipertrofie și apar umflături, care treptat cresc și dobândesc forma de tumori sau nodulități cu aspect canceros. Atacurile intense provoacă crăpături care pot fi infectate cu ciuperci patogene.

În cazul atacurilor repetate, pomii se usucă treptat. Pentru combaterea larvelor în perioada de repaus, se recomandă efectuarea tratamentelor corespunzătoare. În timpul perioadei de vegetație, se aplică tratamente cu insecticide specifice. De asemenea, se recomandă utilizarea unui adjuvant pentru a spori eficacitatea tratamentelor.

Este crucial să fim extrem de atenți la ciclul de viață al dăunătorului pentru a interveni eficient în combaterea acestuia. Aceasta este o preocupare deosebită în agricultura ecologică, unde sistemul de combatere se bazează adesea pe metode cheie, precum implicarea animalelor utile, cum ar fi broasca. Dacă nu suntem familiarizați cu locurile și modurile în care trebuie să intervenim, soluția aplicată s-ar putea să nu fie eficientă. Prin urmare, este esențial să cunoaștem exact în ce etapă a ciclului de viață al dăunătorului trebuie să intervenim.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
observatornews.ro
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce faci dacă ți se strică mașina în Grecia. Ce alegi între „A24” și „9695”
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Răsturnare de situație în cazul Ganea. Noile probe oferă un alt tablou al situației
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`