Multă lume folosește în mod greșit termenul de „durere de plămâni”, întrebându-se „unde dor plămânii“. De fapt vorba despre o durere în regiunea toracică, care nu are neapărat legătură cu funcționarea plămânilor.
Puțină lume știe că plămânii au un un număr foarte mic de receptori pentru durere. Altfel spus, e impropriu să spui că plămânii dor , deoarce eaceștia nu au niciun receptor al durerii. Totuși, disconfortul dureros de la nivelul toracelui poate proveni de la terminațiile nervoase aflate în apropierea plămânilor, în mușchi sau articulații, care pot fi afectate de o boală pulmonară.
Mare parte dintre afecțiunile pulmonare, inclusiv cancerul pulmonar, pot fi asimptomatice în fazele incipiente. Durerea apare, chiar și în cazul bolilor grave de plămâni, doar în momentul în care structurile adiacente sunt afectate.
Unde dor plămânii: Care sunt cauzele apariției durerii
Atunci când vorbim despre o durere în zona plămânilor, de fapt în marea majoritate a cazurilor nu este vorba despre o durere a plămânilor, ci în zona toracică. Cauzele apariției acestei dureri sunt multiple.
Una dintre cele mai întâlnite cauze ale apariiei durerii de plămâni este astmul bronșic. Această afecțiune cronică cauzează inflamații ale căilor respiratorii și iritabilitate pulmonară. Acesta poate duce la apariția durerii toracice, fiind asociat cu tuse cronică și respirație șuierătoare.
Anumite infecții pulmonare sau ale căilor respiratorii pot fi însoțite de tuse seacă și pot provoca dureri toracice. Infecțiile pulmonare care pot provoca dureri de plămâni sunt pneumonia, tuberculoza, actinomicoza pulmonară, histoplasmoza sau blastomicoza.
O altă cauză a apariției durerii în zona toracică este embolia pulmonară. Aceasta este, în fapt, o blocarea bruscă a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge provenit din venele cu tromboză de la membrele inferioare. Embolia pulmonară poate cauza o durere în regiunea toracică.
Și pleurita, acea iInflamație a țesuturilor care acoperă plămânii, poate cauza dureri de plămâni, care se poate acutiza în timpul respirației profunde. Pleurita apare, de obicei, în urma unei infecții virale sau bacteriene ale plămânului.
Cancerul poate produce dureri pulmonare
În cazurile foarte rare, cancerul pulmonar poate duce la apariția unei dureri în zona toracelui. Tumorile pulmonare produc dureri unilaterale, pe aceeași partea pe care este localizat cancerul. Tumorile canceroase pot fi asociate cu alte simptome comune bolilor pulmonare, precum tuse cu sânge, tuse cronică, dificultăți de respirație sau senzație de oboseală.
În situații mai rar întâlnite, durerea pulmonară sau în zona toracelui poate fi cauzată de fibromialgia, refluxul gastro-esofagian, costocondrita sau angina pectorală.
Tratamente pentru durerea toracică
Pentru tratarea durerilor toracice este foarte important de știut cauza care a produs această durere și care este intensitatea și frecvența durerii.
Tratamentul poate fi medicamentos, proceduri neinvazive, intervenții chirurgicale sau o combinație a acestor metode. În cazul unui pneumotorax se recomandă introducerea unui tub toracic sau a unui dispozitiv conex pentru a îndepărta excesul de aer din plămân.
Pentru refluxul gastroesofagian și pentru arsurile la stomac, medicul poate prescrie medicamente antiacide sau anumite proceduri utilizate pentru tratarea simptomelor. Medicamente antidepresive sunt recomandate ca tratament pentru durerea toracică în cazul anxietății și atacurilor de panică.