Prima pagină » Sanatate » Unde doare prostata? Semnele că se instalează afecțiunea

Unde doare prostata? Semnele că se instalează afecțiunea

15 iul. 2024, 12:53, 1 ,
în Sanatate

Prostata este o afecțiune care vizează o mare parte din bărbați. Boala poate afecta calitatea vieții, însă poate fi ținută sub control. Află dacă te confrunți cu afecțiunea și unde doare prostata.

Unde doare prostata?

Prostata este o glanda musculara accesorie a aparatului genital masculin, care se află la baza vezicii urinare. În special după vârsta de 50 de ani, mulți bărbați se confruntă cu mărirea prostatei. Afecțiunea se manifestă în momentul în care celulele prostatei încep să se înmulțească, ceea ce conduce la umflarea glandei prostatice, limitând fluxul de urină.

Astfel, durerile pot apărea în zona penisului si a scrotului. Având în vedere gradul de extindere a disconfortului, durerea de prostată poate fi confundată cu apendicita, diverticulita, unele boli cu transmitere sexuala și chiar cu infecția acută și simptomatică cu virus Herpes simplex.

Simptomele sunt, de obicei, ușoare la început, însă se pot intensifica dacă afecțiunea nu este tratată. Printre ele se numără: golirea incompletă a vezicii urinare, nevoia de a urina mai des, nevoia de a urina de două sau mai multe ori pe noapte, incontinența sau scurgeri de urină, un flux urinar redus, un impuls brusc de a urina, un flux urinar încetinit sau întârziat, urinare dureroasă, sânge în urină, dificultatea de a începe să urinezi, durere la urinare sau după ejaculare, modificări ale mirosului sau culorii urinei, dureri pelvine.

În lipsa unui tratament adecvat, prostata poate duce la complicații, de tipul infecțiilor sau leziunilor.

Cum putem preveni apariția acestei afecțiuni?

Aproximativ 20% din bărbații de peste 50 de ani dezvoltă această afecțiune, iar în ceea ce privesc bărbații de peste 70 de ani, procentul este de aproximativ 70%.

Printre factorii de risc al apariției acestei boli se mai numără: factorii ereditari (persoane cu o rudă apropiata care suferă de adenom de prostata), afecțiuni medicale (obezitatea, probleme cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și disfuncția erectilă), sedentarismul (lipsa unui program activ regulat de mișcare fizică favorizează apariția bolii), dieta (consumul pe termen lung al unor mâncăruri nesănătoase, procesate industrial).

Pentru a preveni apariția bolii, trebuie să ai în vedere: menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea regulată a exercițiilor fizice și a unui sport, urmarea unei diete echilibrate, cu conținut ridicat de fructe și legume proaspete, evitarea consumului de alcool, screening-ul pentru cancerul de prostată (investigație care poate determina și existența adenomului de prostata).

În funcție de intensitatea bolii, medicul poate prescrie tratament medicamentos sau chiar intervenție chirurgicală. În cazuri ușoare, tratamentul poate lipsi.

Există și câteva metode de tratament naturist și anume consumarea de semințe de dovleac, semințe de in, ceai verde, ceai de prostată. Acestea nu garantează tratarea, însă există o posibilitate să mai amelioreze simptomele.

Simptomele mai pot fi ameliorate și prin: evitarea medicamentelor care îngreunează procesul de urinare, cum ar fi antihistaminicele, evitarea consumului de cofeină, alcool și alimente picante, evitarea consumului de lichide la câteva ore înainte de culcare, efectuarea unor exerciții fizice pentru a consolida mușchii care controlează fluxul de urină, reducerea nivelului de stres, deoarece nervozitatea poate crește frecvența urinării, evitarea expunerii corpului la frig.

Zona de pelvis este unde doare prostata, iar dacă, pe lângă dureri, manifestați și alte simptome, este indicat să vizitați un medic pentru consult.

Comentarii
  • Prostata este o glanda, parte a aparatului genital mascul, prostatita este imbolnavirea acestei glande iar prostia este situatia unui cetatean, care nu stie diferenta dintre mancarica si mancarime dar se crede specialist care explica altora despre patologie, anatomie, fiziologie in jurnal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`