În perioada rece a anului tot mai multe persoane sunt interesate să cunoască unde doare capul la meningită pentru a identifica afecțiunea la timp. Boala este destul de dificil de identificat imediat, nu există simptome evidente, deoarece la început pacientul este deranjat doar de senzații neplăcute în zona capului.
Treptat, simptomele devin din ce în ce mai grave. Afecțiunea este cauzată de expunerea receptorilor creierului la iritanți, cum ar fi bacteriile. Presiunea intracraniană se acumulează treptat. După un timp, durerea de cap devine foarte severă, apăsătoare și radiază spre gât sau spre coloana vertebrală. În acest stadiu al meningitei, apar mai multe simptome care semnalează boala. Însă, este foarte important ca pacienții să înțeleagă că puțini sunt cei care pot diagnostica singuri o afecțiune. Doar un medic cu experiență va descoperi patologia, deoarece cunoaște cauzele care o provoacă. Acest lucru este deosebit de ușor dacă se observă un sindrom meningeal. Din cauza întreruperii circulației lichidului cefalorahidian, țesutul cerebral este afectat, ceea ce duce la iritarea nervilor și la manifestarea simptomelor.
Unde doare capul la meningită? Cum să diagnostichezi boala la timp?
Din moment ce un pacient suferă de meningită acesta simt o tensiune în partea din spate a capului care necesită înclinarea capului pe spate pentru a ameliora disconfortul. De asemenea, o persoană bolnavă poate simți greață, adesea vărsături severe, fotofobie și temperatură corporală ridicată. De obicei, persoanele care suferă de meningită au stări de somnolență, strabism, adică inflamația afectează, de asemenea, nervii oculomotori.
În unele forme, apare o erupție cutanată pe piele și pe membranele mucoase. Acestea sunt, de obicei, simptome ale formei bacteriene, caz în care meningita este mai ușor de detectat. Erupția cutanată este vizibilă la mai puțin de 24 de ore de la infectare.
Pacienții care suferă de meningită au de obicei delir și sunt fie foarte excitați, fie foarte letargici. Halucinațiile încep la adulți și copii. Acest simptom se dezvoltă cu meningoencefalită și tuberculoză. În cazuri mai rare se manifestă și convulsiile. Acestea se aseamănă cu crizele de epilepsie și sunt cauzate de iritarea unor părți ale creierului.
Ce se întâmplă dacă disconfortul nu este tratat? Consecințele grave ale acestui sindrom
Boala inflamatorie a mucoasei creierului are consecințe grave asupra sănătății și vieții. Semnele clare de meningită primară sau secundară înseamnă că trebuie să solicitați asistență medicală. Dacă tratamentul este prescris incorect sau dacă pacientul îl refuză, pot apărea consecințe grave.
Printre cele mai grave urmări se numără șocul infecțios-toxic. Aceasta duce la destabilizarea tuturor organelor și sistemelor umane. Fără resuscitare, persoana va muri. Boala poate evolua în epilepsie. Zonele afectate apar în cortexul cerebral, ceea ce poate duce la crize severe timp de mai mulți ani.
Sindromul hipertensiv face parte, la fel, din grupul consecințelor meningitei netratate. Aceasta provoacă o creștere a presiunii în interiorul craniului, ceea ce duce la scăderea acuității auditive și, uneori, la pierderea completă a auzului.
Paralizia membrelor și paralizia se pot instala dacă pacientul nu cunoaște unde doare capul la meningită și semnele bolii sunt ignorate. Acest lucru împiedică pacientul să se deplaseze în mod normal pentru o perioadă lungă de timp. Îmbunătățirea este posibilă doar prin terapie medicamentoasă și fizică regulată, acupunctură și masaj.