Dacă te întrebi unde crește fisticul, ei bine, trebuie să știi că acesta este un arbust aparținând genului Pistacia originar din regiunile muntoase ale Greciei, Siriei, Turciei, Iranului, Kîrgîzstanului, Turkmenistanului, Pakistan şi Afganistan. Este cultivat în livezi, crește lent, iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca să înceapă să producă și abia după 15-20 de ani ajunge la producția maximă.
Fisticul este sămânța comestibilă a arborelui Pistacia vera, o plantă originară din Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Deși este adesea considerat o nucă, din punct de vedere botanic fisticul este, de fapt, o sămânță.
Unde crește fisticul?
Fisticul preferă regiunile cu climat mediteranean și semi-arid, cu veri calde și ierni blânde. În ziua de azi, principalele țări producătoare sunt Iran, care este considerat cel mai mare producător global, Turcia, Siria, Grecia, Italia, în special Sicilia și Spania.
În aceste zone, solurile bine drenate și temperaturile ridicate favorizează creșterea fisticului. Deși în România nu există producție comercială, există încercări experimentale de cultivare în regiunile sudice, cum ar fi Dobdrogea. Cu toate acestea, este importat și apreciat ca gustare sănătoasă sau ingredient în preparate culinare, după cum a fost în ciocolata Dubai.
În natură, cultura de fistic crește pe soluri pietroase în care căldura și umezeala sunt puține. Astfel de condiții au lăsat o amprentă asupra formei sistemului radicular și anume că în căutarea apei, rădăcinile merg la 15 m adâncime în pământ pe mai multe niveluri, iar pe laturi se strecoară și mai mult, până la 25 m lățime.
Cultivarea fisticului necesită veri lungi, calde și uscate și ierni blânde. Arborii încep să rodească după 5-7 ani și pot trăi peste 100 de ani. După o recoltă bogată, urmează un an de pauză, în care arborele va face doar câteva fructe.
Boabele de fistic cresc și se dezvoltă într-o coajă groasă și tare, sub formă de boabă de strugure. Atunci când sunt coapte, boabele de fistic desfac de unele singure coaja, din cauza dimensiunilor avute.
De ce este fisticul atât de scump
Cu siguranță ai observat prețul ridicat din magazine și probabil te-ai întrebat de ce costă atât de mult în comparație cu alte tipuri de nuci. Este de menționat că fermierii investesc foarte mult pentru a obține o recoltă bună de fistic.
Acest arbore crește în țările cu condiții climatice calde și uscate. Prin urmare, fisticul poate fi găsit, după cum am precizat, doar în anumite regiuni ale planetei, cum ar fi Iran, Maroc, Turcia, SUA sau Australia.
Arborii de fistic încep să de roade consistente cam la 15-20 de ani după plantare. O altă caracteristică a acestui copac este faptul că, chiar și atunci când ajunge la maturitate, rodește complet o dată la doi ani. Astfel, după o recoltă bună, urmează un an cu producție mai scăzută, deoarece arborele alege să stocheze substanțele nutritive pentru anul următor.
De asemenea, puțină lume știe că arborii de fistic sunt plante dioice, ceea ce înseamnă cu există copaci de sex masculin și feminin. Astfel, doar femelele produc fructe, în timp ce masculii sunt pur și simplu plantați pentru a avea rol de polenizatori. E important să știi unde crește fisticul și faptul că este o afacere costisitoare, iar acest lucru se reflectă și în costul ridicat al produsului.