Persoanele care adoră fructele exotice se întreabă unde crește ananasul. Ananasul este un fruct care crește la tropice, are o formă neobișnuită și un gust acru și dulce. În zona noastră teritorială, a câștigat de multă vreme o popularitate deosebită și ocupă locul de mândrie pe aproape toate mesele de sărbători.
Mulți oameni nu au idee pe ce crește ananasul și cum apare exact acest fruct de peste mări. Există o părere că este fructul unui palmier. Dar, pentru cei neinițiați, vă informăm că această părere este eronată. Dintre toate fructele cultivate la tropice, ananasul ocupă locul trei în ceea ce privește scara de producție. În țările tropicale, cultivarea fructelor exotice este considerată o activitate importantă și de bază al agriculturii. Aproape toate țările cu condiții meteorologice tropicale nu pierd ocazia de a câștiga din cultivarea acestui fruct. La fel cum la noi sunt sădiți copacii, în tropice sunt plantați ananașii.
Unde crește ananasul: Condițiile necesare pentru cultivarea fructului
Fructele, după coacere completă, încep să emită un miros unic, neobișnuit și foarte plăcut. Gustul lor se remarcă și prin originalitate. Nu există atât de multe fructe în lume care să combină atât de bine aciditatea și dulceața în același timp.
În funcție de varietate și de condițiile meteorologice, fructele pot crește până la 15 kg în greutate. Pulpa, în funcție de soi, poate fi albă sau poate avea o nuanță ușor gălbuie. Dacă dezasamblam conținutul acestuia în procente, obținem următorul rezultat, apă 86,1%, zahăr inversat 4,5%, zaharoză 6,9%, substanțe azotate 0,41%, acizi 0,52%, cenușă 0,42%.
Patria ananasului este considerată a fi partea centrală a Braziliei. Din această zonă teritorială cu platouri uscate, cultura s-a răspândit și a câștigat recunoașterea mondială. Destul de repede, după ce a fost descoperită America, portughezii au adus cultura pe teritoriul Indiei și Africii. Pe teritoriul Europei de astăzi, fructele ananasului au apărut pentru prima dată în jurul anului 1650. Pentru a crește acest fruct este important ca presiunea atmosferică să fie una prielnică pentru cultivare.
Cultivarea lui pe teritoriul European s-a desfășurat exclusiv în condiții de seră. Fructele ciudate la acea vreme erau considerate un șic deosebit, costau mulți bani și nu erau la îndemâna întregii populații. Dar, la mijlocul secolului al XIX-lea, a devenit posibilă livrarea fructelor prin traversare maritimă pe nave direct din plantațiile situate în țările tropicale. Acest factor a fost începutul sfârșitului pentru cultivarea în seră.
Pe ce crește ananasul: Cum înflorește fructul
Aceasta este o plantă perenă care poate crește și se poate dezvolta pe deplin doar într-o zonă caldă, dar aridă. În înălțime, în funcție de specie, poate ajunge la 1,5 metri. Tulpina nu este prea lungă și este complet acoperită cu frunziș rigid și alungit. Acesta crește în țările tropicale, la fel cum calele în România.
Cu siguranță, animalele precum porumbeii și melcii nu preferă acest fruct, însă există o serie de animale care nu-și imaginează viața fără acest fruct. La fel ca majoritatea plantelor erbacee, ananasul crește pentru un timp relativ scurt. Durata sa de viață constă într-o perioadă de distilare, înflorire și coacere a fructelor. După recoltare, pentru a obține următoarea recoltă, va trebui să plantezi noi plante.
Nu toți iubitorii acestui fruct nu au nici cea mai mică idee despre cum are loc înflorirea fructului. Acest proces uimitor poate fi observat la cel puțin un an și jumătate după plantare.
Pe lângă faptul că oamenii au curiozitatea să știe unde crește ananasul, aceștia doresc să cunoască și cum înflorește fructul. Inflorescența fructului, în lungime poate ajunge la 15 cm și este formată dintr-un număr mare, circa 200 de flori dispuse în spirală, care stau destul de strâns pe tulpină și sunt înconjurate de o bractee.