Prima pagină » International » Unde au fost făcute pagerele militanților Hezbollah care au explodat
Unde au fost făcute pagerele militanților Hezbollah care au explodat

Unde au fost făcute pagerele militanților Hezbollah care au explodat

19 sept. 2024, 23:41, 1 ,
Redacția BZI în International

După toate aparențele, pagerele militanților Hezbollah care au explodat marți provocând moartea a 12 oameni și rănirea a altor câteva sute, au fost produse de compania taiwaneză Gold Apollo.

Compania din Taiwan a afirmat că pentru producția pagerelor avea contract de BAC Consulting, o firmă din Budapesta, dar Ungaria a spus că societatea în cauză este o societate comercială-intermediară, care nu are niciun loc de producție sau alt loc de operare în Ungaria.

Companii-fantomă au fost create pentru a masca identitățile reale ale oamenilor

BAC Consulting și alte cel puțin două companii-fantomă au fost create pentru a masca identitățile reale ale oamenilor care au creat pagerele, respectiv ofițerii de informații israelieni, scrie New York Times.

„Guvernul israelian nu a făcut schimbări în dispozitivele Hezbollah care au explodat, spun oficialii din apărare și informații. Le-au fabricat ca parte a unui truc elaborat”.

Pagerele au început să sune imediat după ora 3:30 după-amiaza în Liban, marți, alertând agenții Hezbollah cu privire la un mesaj din partea liderilor.

Dar nu erau liderii militanților. Pagerele au fost trimise direct de inamicul grupării Hezbollah, iar în câteva secunde alertele au fost urmate de sunete de explozii și strigăte de durere și panică pe străzile din Liban.

Exploziile au făcut 12 morți și aproape 3.000 de răniți

Alimentate cu doar câteva grame de material exploziv ascuns în dispozitive, exploziile au făcut 12 morți și aproape 3.000 de răniți. Oamenii au căzut la pământ, zvârcolindu-se în agonie, în timp ce din buzuarele în care se aflau pagerele ieșea fum.

A doua zi, încă 25 de oameni au fost uciși, iar sute de persoane au fost răniți când walkie-talki-urile din Liban au început, de asemenea, să explodeze în mod misterios.

Unii dintre morți și răniți erau membri Hezbollah, dar alții nu. Patru copii sunt morți.

Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că are vreun rol în explozii, dar toate semnele arată spre israelieni, în timp ce oficiali sau foști oficiali din apărare și din serviciile de spionaj descriu operațiunea ca fiind complexă și de lungă durată.

Aceștia au vorbit cu The New York Times sub condiția anonimatului, având în vedere sensibilitatea subiectului.

Grupuri ca Hezbollah, susținut de Iran, au fost mereu vulnerabil în fața atacurilor sofisticate din punct de vedere tehnologic ale Israelului.

De exemplu, în 2020, Israelul a asasinat un om de știință de top din domeniul nuclear folosind un robot AI controlat la distanță prin satelit.

Într-un discurs televizat la 13 februarie, liderul grupării, Hassan Nasrallah, i-a avertizat pe susţinătorii săi că telefoanele lor sunt mai periculoase decât spionii israelieni, spunându-le că ar trebui să le spargă, să le îngroape sau să le închidă într-o cutie de fier.

În loc, gruparea a ales să distribuie pagere membrilor Hezbollah din diferitele ramuri – de la luptători la medici care lucrează în serviciile sale de asistenţă.

El voia de ani de zile să investească în pagere, care sunt mai puțin susceptibile de a oferi detalii asupra utilizatorului, potrivit unei evaluări a spionilor americani.

Oficialii serviciilor secrete israeliene au văzut aici o oportunitate.

Israelul a început să producă pagere pentru Hezbollah înainte ca gruparea să hotărască să renunțe la telefoane

Israelul a înființat o companie-fantomă care să se prezinte ca un producător internațional de pagere. După toate aparențele, B.A.C. Consulting era o companie din Ungaria care avea un contract pentru a produce dispozitivele în numele unei companii taiwaneze, Gold Apollo. De fapt, era un paravan israelian, potrivit a trei ofițeri de informații informați cu chestiunea.

Ei au spus că au fost create cel puțin alte două companii-fantomă pentru a masca identitățile reale ale oamenilor care au creat pagerele: ofițerii de informații israelieni.

BAC avea clienți obișnuiți, pentru care a produs o gamă de pagere obișnuite. Dar singurul client care a contat cu adevărat a fost Hezbollah, iar pagerele destinate membrilor grupului erau departe de a fi obișnuite. Produse separat, acestea conțineau baterii cărora li se atașau material exploziv: Tetranitrat de pentaeritritol sau PETN, potrivit celor trei ofițeri de informații.

Pagerele au început să fie expediate în Liban în vara anului 2022 în număr mic, dar producția a crescut rapid după ce Nasrallah a criticat telefoanele mobile.

Unele dintre temerile lui Nasrallah au fost stimulate de rapoartele aliaților conform cărora Israelul a dobândit noi mijloace de hacking care vizau telefoane, activând microfoane și camere de la distanță pentru a le spiona proprietarii.

Potrivit a trei oficiali ai serviciilor de informații, Israelul a investit milioane în dezvoltarea tehnologiei și răspândirea acestor zvonuri în rândurile membrilor Hezbollah și ale aliaților săi că nicio comunicare prin telefonul mobil – chiar și prin aplicațiile de mesagerie criptate – nu mai este sigură.

Companiile fantomă ale Israelului au provocat reacții din Ungaria și Bulgaria

În orice caz, paravanul din Budapesta a făcut Ungaria să reacționeze vehement. Apoi a inflamat spiritele în Bulgaria.

„Autoritățile ungare au stabilit că societatea în cauză este o societate comercială-intermediară, care nu are niciun loc de producție sau alt loc de operare în Ungaria”, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban, Zoltan Kovacs.

„Are un singur șef de operațiuni în Ungaria pe adresa sa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”, a precizat Kovacs.

Site-ul ungar de știri Telex a transmis la rândul său că vânzarea pagerelor a fost facilitată de fapt de compania bulgară Norta.

Cu toate acestea, agenția de securitate a Bulgariei a declarat joi că nu a detectat livrări ale pagerelor în cauză pe teritoriul țării.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025