Prima pagină » Informații utile » Unde ai voie să cauți cu detectorul de metale în România? Află cine poate deține un astfel de dispozitiv!

Unde ai voie să cauți cu detectorul de metale în România? Află cine poate deține un astfel de dispozitiv!

17 feb. 2025, 12:10, 1 ,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă ești pasionat de un hobby de acest fel, este esențial să știi unde ai voie să cauți cu detectorul de metale. Această activitate, deși fascinantă și plină de surprize, este reglementată prin legi stricte în România și în alte țări. Înainte de a porni în căutarea acestor „comori”, trebuie să te informezi despre locurile permise și restricțiile impuse de autorități.

Detectarea metalelor este o activitate captivantă care atrage tot mai mulți entuziaști dornici să descopere obiecte istorice sau relicve ascunse sub pământ. Totuși, pentru a evita problemele legale și pentru a proteja patrimoniul cultural, este important să cunoști exact unde ai voie să cauți cu detectorul de metale. Regulamentele variază în funcție de locație, iar unele zone sunt strict interzise, cum ar fi siturile arheologice protejate.

Unde ai voie să cauți cu detectorul de metale în România

Detectarea metalelor a devenit un hobby popular pentru mulți entuziaști ai istoriei și ai aventurii. Cu toate acestea, în România, această activitate este strict reglementată pentru a proteja patrimoniul cultural și arheologic al țării. În România, deținerea și utilizarea detectoarelor de metale sunt reglementate prin mai multe acte normative, printre care:

Ordonanța Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Ordinul nr. 251/409/2275/M.115 din 31 mai 2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale.

Conform acestor reglementări, înainte de a cumpăra detectorul, este indicat să contactați ofițerul responsabil cu patrimoniul cultural din cadrul Serviciului Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Află și care sunt gradele în poliție. Acest demers vă asigură că veți respecta toate procedurile locale specifice.

După ce ați obținut aprobarea prealabilă și ați achiziționat detectorul de metale, urmați acești pași: depunerea unei cereri-tip; aceasta se completează conform modelului prevăzut în anexele Normelor tehnice și se depune la unitatea de poliție competentă.

De asemenea, veți avea nevoie de următoarele documente; buletinul sau cartea de identitate (original și copie); actul care atestă proprietatea asupra detectorului de metale (original și copie); certificat de cazier judiciar; chitanța care dovedește plata taxei de 10 lei pentru autorizație, achitată la unitățile C.E.C; autorizația se eliberează în termen de 10 zile de la depunerea documentației complete

Zone permise și interzise pentru utilizarea detectoarelor de metale

Utilizarea detectoarelor de metale este strict interzisă în zonele cu patrimoniu arheologic, cum ar fi siturile arheologice, monumentele istorice și zonele reperate arheologic, fără o autorizare prealabilă emisă de Ministerul Culturii și Cultelor.

Pentru a evita încălcarea legii, trebuie ca detectoriștii să se informeze cu privire la localizarea exactă a acestor zone protejate. Informațiile pot fi obținute de la direcțiile județene pentru cultură sau de la autoritățile locale. Află și ce înseamnă aderarea la spațiul Schengen.

În afara acestor zone protejate, utilizarea detectoarelor de metale este permisă, cu condiția obținerii autorizației de deținere și a respectării dreptului de proprietate. Astfel, pentru terenurile private, este necesar consimțământul proprietarului înainte de a începe orice activitate de detectare. În situația în care, în timpul activității de detectare, se descoperă obiecte cu valoare arheologică sau istorică, legislația impune următoarele obligații:

Anunțarea autorităților, descoperirile trebuie raportate în termen de maximum 72 de ore primarului localității unde au fost găsite, care, la rândul său, va informa direcția județeană pentru cultură competentă. Obiectele descoperite trebuie predate autorităților competente, urmând ca acestea să stabilească valoarea și importanța lor.

Conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, persoanele care predau astfel de bunuri au dreptul la o recompensă de până la 30% din valoarea obiectului, iar în cazuri deosebite se poate acorda o bonificație suplimentară de până la 15%. Pentru a nu avea probleme cu legea este foarte important să știi unde ai voie să cauți cu detectorul de metale.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
Deşi are o avere impresionantă, Felix Baumgartner nu a dorit o casă exagerată! Locuinţa surpriză din Salzburg arată...
observatornews.ro
Staţiunea de la mare unde se stă om lângă om, deşi pe restul litoralului bate vântul: "Aici vine toată lumea"
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Amenzi de 5 ori mai mari pentru unii șoferii. Dacă refuzi, plătești
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
Roșiile nu se fierb direct. Ce fac turcoaicele înainte, ca să le iasă bulionul dens și dulce
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025
Articole similare
Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
02:00
FOTOVIDEO Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
02:00
FOTO Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
02:00
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
02:00
FOTO Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
02:00
FOTO Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
02:00
FOTO Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
02:00
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
02:00
FOTO Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
02:00
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”
02:00
FOTO Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”