Prima pagină » Local » Undă verde pentru modernizarea Aeroportului Iași. Proiectul va fi depus la Comisia Europeană pentru finanțare
Undă verde pentru modernizarea Aeroportului Iași. Proiectul va fi depus la Comisia Europeană pentru finanțare

Undă verde pentru modernizarea Aeroportului Iași. Proiectul va fi depus la Comisia Europeană pentru finanțare

26 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Modernizarea Aeroportului Internațional Iași a primit avizul plenului Consiliului Județean Iași. Investiția de 125 de milioane de euro va fi finanțată prin fonduri europene pentru a fi gata până la finalul anului 2023. Proiectul a fost avizat cu unanimitate de voturi de plenul forului județean

Consiliul Județean Iași a avizat ieri, 25 august 2021, proiectul legat de modernizarea Aeroportului Internațional. Plenul instituției a aprobat scenariul 2 din masterplanul legat de modernizarea aerogării, scenariu ce presupune dezvoltarea pe partea de Vest a regiei. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a arătat faptul că aleșii județeni au avizat scenariul propus de proiectant pentru modernizare.

„Continuăm să dezvoltăm Iașul. În ședința ordinară de astăzi (25 august 2021) am aprobat proiecte importante pentru comunitatea noastră, pentru ieșeni, pentru ca județul nostru să fie un pol de dezvoltare regională. Am adoptat scenariul 2 din Master Planul Integrat pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași. Este vorba de construirea de facilități suplimentare și creșterea capacității de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de vest a amplasamentului actual al Aeroportului Iași”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Investiție de 125 de milioane de euro pentru modernizarea Aeroportului Iași

Proiectul prevede căi noi de rulare pe locul fostei piste de 1.800 de metri la Aeroportul Iași. În plan apar și un nou terminal de pasageri și mai multe facilități. Investiția de 125 de milioane de euro va fi depusă la Comisia Europeană pentru obținerea finanțării. Conform scenariului, terminalele T2 și T3 nu vor mai fi demolate, ci vor fi refolosite, odată cu noul T4 de 30.000 de metri pătrați ce va fi ridicat lângă aerogară. Terminalul T1, construit în anii ’60, va rămâne clădire de birouri, în vreme ce terminalul T2 va fi transformat în zonă cargo.

Noi proiecte avizate de Consiliul Județean Iași

Consilierii județeni au avizat și alte proiecte în afara celui legat de modernizarea Aeroportului Iași. Costel Alexe, președintele instituției județene, a susținut că în cadrul ședinței de plen au fost avizate și unele investiții pe drumurile din regiune.

„Am acordul de parteneriat și cheltuielile necesare realizării proiectului privind creșterea accesibilității transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din județul Iași și Raionul Sîngerei. În acest caz este vorba de modernizarea DJ 249A pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni, km 12+139 – km 18+539, cu modificările și completările ulterioare”, a mai menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Fonduri pentru sistemul de management al deșeurilor

Consilierii județeni au mai avizat și alte proiecte privind modernizarea drumurilor și a celui privind modernizarea Aeroportului Iași. De asemenea, în calcul au mai fost luate și alte obiective de investiții.

„S-a discutat și despre emiterea acordului privind amplasarea instalației de distribuție a gazelor naturale în zona drumurilor publice DJ 281 Podu Iloaiei-Lespezi, de la km 33+700 la 35+000, și DJ 281D Ceplenița- Bulbucani, de la km 0+000 la 3+300. A fost avizată și realizarea proiectului privind asistența tehnică pentru pregătirea proiectului legat de modernizare Sistemului de Managament Integrat al Deșeurilor în județul Iași, a cofinanțării la valoarea totală a cheltuielilor eligibile și a listei de investiții prioritare”, a mai menționat președintele Consiliului Județean Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024