Modernizarea Aeroportului Internațional Iași a fost supusă ieri unei dezbateri publice la Palatul Roznovanu. Proiectul va intra într-o ședință a plenului Consiliului Local. Dezvoltarea acestuia prevede un trafic de pasageri de patru ori mai mare în următoarele decade
Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași a intrat din nou în atenția publicului. Ieri, la Palatul Roznovanu a avut loc o dezbatere publică ce a vizat proiectul dezvoltării aerogării ieșene. Documentația a fost elaborată de arhitectul Ionel Oancea. La dezbatere a fost prezent și Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași. Proiectul nu a întâmpinat probleme și nici discuții contradictorii. Cei care au elaborat proiectul au arătat că se urmărește o dezvoltare amplă a aerogării în următoarele decade, ținta fiind un trafic de patru milioane de pasageri până în anul 2030.
Proiectul dezvoltării Aeroportului Iași va fi etapizat. Conform documentației depuse, proiecul prevede investiții într-o cale de acces, în dezvoltarea terminalelor și a căilor de rulare. De asemenea, se va trece și la o reglementare clară a zonelor de servitute aeronautică, tocmai pentru a se evita pe viitor un alt caz Aroneanu. Proiectul include și tot ceea ce poate apărea la aeroport, dar și în perimetrul acestuia.
„Planul Urbanistic Zonal conține și servituțile legate de funcționarea unui aeroport. Pentru funcționarea aeroportului este nevoie și de zone de protecție. PUZ-ul face o propunere de dezvoltare și servituți legate de protecție, navigație și zona pistei. Față de soluția inițială trebuie luat în calcul și Aerostar. Am proiectat un terminal cu 32 de porți de check in. Ceea ce e acum duce la șapte porți în terminalele 2 și 3. Asta se va vedea oricum după ce se va trece la proiect. Acum discutăm de planul urbanistic”, a spus Ionel Oancea.
Centru de neuroexcelență în Tătărași
Tot ieri s-a discutat și despre Centrul de Neuroexcelență aflat lângă Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. N. Oblu” din Iași. Și în acest caz, proiectul a trecut de dezbaterea publică. Documentația prevede construcția noului centru, amenajarea unor căi de acces, dar și alte facilități. Lângă actualul imobil al Spitalului va apărea un corp nou care va adăposti un set de aparate moderne pentru investigații complexe. Regimul maxim propus de înălțime este de maxim 30 de metri. Confom proiectului, se mai urmărește și realizarea unor alei pietonale, un drum de acces și locuri de parcare, dar și o platformă gospodărească și o remiză PSI.
De asemenea, vor mai apărea și un teren de sport, spații verzi, precum și un teren liber, zonă cu copaci. Clădirea va fi la o distanță de 70 de metri de Ateneul Național din Iași și la o distanță de circa 88 de metri față de blocurile de locuințe din zonă. În cadrul dezbaterii, un ieșean a arătat însă că se impune o altă cale de acces pentru ca aceasta să se facă mai facil. Pentru moment a fost luată în calcul doar intrarea prin curtea spitalului.