Prima pagină » Actualitate » Una dintre cele mai mari saline din România a fost închisă! Care sunt cauzele acestei decizii
Una dintre cele mai mari saline din România a fost închisă! Care sunt cauzele acestei decizii

Una dintre cele mai mari saline din România a fost închisă! Care sunt cauzele acestei decizii

16 mai 2024, 14:37,
BZI.ro, în Actualitate

Una dintre cele mai mari saline din România a fost închisă. O parte din celebrul obiectiv turistic, dar și economic, s-a scufundat după ploile din ultima vreme. Decizia a fost luată preventiv de către autorități și, deocamdată, nimeni nu poate estima când va fi redeschisă pentru turiști.

Una dintre cele mai mari saline din România a fost închisă!

Societatea Națională a Sării a decis sistarea activităților de producție, dar și vizitarea Salinei Praid. Anunțul i-a luat prin surprindere pe turiști, însă le-a fost explicat faptul că decizia este temporară și că a fost luată și pentru siguranța lor.

Lângă salină este pârâul Corund și potrivit informațiilor oficiale, ploile după ploile abundente din luna aprilie s-a constatat pătrunderea în subteran a apei dulci. Pentru a pune în siguranță galeriile de mină zona a fost împânzită de utilaje și muncitori.

La suprafață, cursul de apă al pârâului Corund prezintă o albie stabilă atât în plan transversal cât si longitudinal, terenul de pe malul drept (malul stâng find mărginit de un versant) nefiind inundat. Cursul de apă, pe sectorul în cauză, având traseul peste un masiv de sare, reprezintă o particularitate pentru cursurile de apă administrate de către ABA Mureș.

În vederea realizării lucrărilor de punere în siguranță a galeriilor de mină, se execută un „baypass ” pe pârâul Corund, prin 3 conducte în lungime de 127 m. Apele Române Mureș a trimis la locul intervenției mai multe utilaje, printre care: un excavator cu braț lung, un buldozer, o motopompă de mare capacitate împreună cu un tractor.

Aproape 600 de mii persoane au vizitat Salina Praid anul trecut

Administrația Națională Apele Române a primit prima sesizare la jumătatea lunii trecute, privind pătrunderea unui debit mare de apă dulce în minele vechi din localitatea Praid. În paralel au început lucrările pentru devierea albiei pârului cu ajutorul unor tuburi. Lucrările ar putea dura săptămâni întregi.

„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului recomandă turiștilor care doreau să viziteze Salina Praid în această perioadă să se îndrepte către alte obiective turistice din județul Mureș până la remedierea situației și redeschiderea Salinei pentru vizitare”, se arată în comunicat. „Având în vedere fenomenul de pătrundere în Salina Praid a apei provenite din albia pârâului Corund, care se manifestă începând din data de 18 aprilie 2024 și luând în considerare consecințele majore pe care le-ar putea avea pătrunderea masivă a apei în galeriile minei, Apele Române Mureș au luat măsuri pentru punerea în siguranță a obiectivului. Soluțiile aplicate au luat în considerare menținerea într-o proporție cât mai mare a structurii naturale a albiei si a vegetatiei ripariene din interiorul Rezervatiei Naturale Muntele de Sare”, au transmis reprezentanții Apele Române pe Facebook.

Un număr de 571.000 de persoane au vizitat Salina Praid în anul 2023, mai multe decât în 2022, când baza turistică a fost închisă timp de aproximativ două luni, din cauza unei infiltrații în zona galeriei de acces în subteran.

Directorul interimar al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat anterior că sezonul turistic din 2023 a fost unul bun, dar numărul turiștilor nu a depășit recordul înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie, când baza de tratament a fost vizitată de 640.000 de persoane. Pentru anul 2024, ținta propusă de conducerea salinei era anunțată ca fiind atingerea numărului de 600.000 de intrări în baza de vizitare și tratament.

Acum, Salina Praid, una dintre cele mai mari saline din România, a fost închisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *