O rafinărie din Sicilia, deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, urmează să fie naţionalizata. Guvernul italian va cere Cabinetului de miniştri să ia o decizie în acest sens. Acest subiect va fi dezbătut joi, 1 decembrie 2022, în cadrul unei reuniuni. În alte state europe se discută despre taxa pe profiturile mari ale companiilro cu activități în domeniul petrolului.
Rafinăria deţinută de Lukoil de la ISAB este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Întrucât aceasta rafinărie răspunde de 20% din aprovizionarea cu carburanţi în ţară şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei, guvernul italian cercetează cu atenţie acest dosar.
Una dintre cele mai mari rafinării din Europa va fi naţionalizata în Italia
Pe 5 decembrie 2022 ar trebui să intre în vigoare un alt embargou european privind importurile de petrol rusesc. Guvernul de la Roma încearcă să menţină în funcţie rafinăria din Sicilia pentru a evita pierderi de locuri de muncă şi capacităţile de rafinare.
Dacă statul italian va prelua controlul asupra acesteia, rafinăria ISAB din Sicilia îşi va continua activitatea şi va funcţiona prin achiziţionarea de petrol de la alţi furnizori decât Rusia. În acest sens, Agenţia italiană de credit pentru exporturi va oferi garanţii băncilor.
Marea problemă cu car se confrunta rafinăria din Sicilia este că a ajuns în punctul în care se axează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi nu mai oferă garanţii. Băncile sunt reticiente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească.
În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.
Anterior, Italia a menționat despre mai multe opțiuni de salvare de la închidere a acestei rafinării, inclusiv opțiunea de a cere Uniunii Europene o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc.
Taxă pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului, în Germania
În altă ordine de idei, potrivit ministerului de Finanţe, în Germania se va introduce o taxă de 33% pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului şi gazelor naturale. În acest fel, guvernul de la Berlin speră la venituri suplimentare de până la trei miliarde de euro. Aşadar, firmele din domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului cu profituri în 2022 de peste 20% mai mari decât nivelul profitului în perioada 2018-2021 vor trebui să plătească taxa suplimentară.
Totodată, Germania va aloca 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze şi electricitate. Proiectul va intra în vigoare de la începutul anului 2023, iar pentru 25.000 de companii preţul la gaze va fi plafonat cu 1 ianuarie. Anterior, planul Germaniei a fost criticat de mai mulți membri ai Comisiei Europene.
În legătură cu producția de petrol, Uniuna Europeană vrea să introducă un plafon de preț pentru gazele naturale. Propunerea va fi discutată la Consiliul Energetic extraordinar al UE. Pentru e devenit operaţional, trebuie să fie aprobat de majoritatea statelor membre. Deşi Comisia Europeană a declarat că mecanismul nu a afecta piaţa europeană, mai multe state membre UE s-au pronunţat împotriva plafonării preţului la gaz.