Prima pagină » Titlurile zilei » Una dintre cele mai mari piețe din Iași va fi mutată! Aceasta va fi amplasată într-o zonă mai accesibilă – FOTO

Una dintre cele mai mari piețe din Iași va fi mutată! Aceasta va fi amplasată într-o zonă mai accesibilă – FOTO

20 mai 2023, 02:00, 18 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Piața Nicolina, una dintre cele mai mari din Iași, urmează să fie mutată. Municipalitatea poartă discuții privind un schimb de terenuri

Din cauza spațiului restrâns, Piața Nicolina ar putea fi mutată într-un loc mai extins. Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața, a transmis faptul că în cadrul Primăriei Municipiului Iași sunt discuții cu privire la un schimb de terenuri de la fosta fabrică Nicolina. Spațiul este unul mai accesibil și mai aerisit față de cel din prezent.

Piața Nicolina, una dintre cele mai mari din Iași, va fi mutată

Un schimb de terenuri este pus în discuție, în zona fostei fabrici Nicolina, loc în care una dintre cele mai mari piețe din Iași ar putea fi mutată. Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața, a transmis reporterilor BZI faptul că în cadrul Primăriei Iași sunt purtate discuții cu privire la mutarea pieței agroalimentare Nicolina într-un spațiu mai accesibil atât pentru clienți, cât și pentru comercianți.

„Piața nu este a EcoPiața, este a Primăriei. Trebuie să vedem dacă nu va fi, la un moment dat, vreun schimb de terenuri. Există discuții vizavi de a se muta peste drum, unde este fabrica Nicolina. Ideea de a se muta piața pe terenul respectiv înseamnă ca aceasta să aibă o ieșire la Nicolae Iorga, dar ieșirea nu ar avea o posibilitate de stocare a mașinilor. Eu nu cred că e realizabil”, a precizat Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața.

Primăria Municipiului Iași nu are niciun teren în proprietate la fosta fabrică Nicolina, acesta ar fi deținut de afaceristul vasluian Constantin Duluțe, care a plătit 40 de milioane de euro pentru cele 24 de hectare de pe amplasamentul fostei fabrici. Terenul a trecut prin portofoliul firmelor Sticknet Investment SRL și Nicolina Park SRL, ca până la urmă să ajungă la afaceristul vasluian, originar din comuna Cotnari, județul Iași.

Interesant este că vechii proprietari au investit și în elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Acesta prevedea construirea unui centru comercial și a unor blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime de 2S+D+P+11E. Însă acesta nu a mai fost interesat de proiect.

Mai mult, în luna decembrie a anului 2020 a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru edificarea unui proiect total diferit. Documentul prevedea o piață agroalimentară, dar și o zonă comercială. Asta implica și reorganizarea circulației rutiere în zonă. Proiectul urma să se întindă pe o suprafață de 5,1 hectare. Se pare că proiectul nu a fost realizat între timp.

Contactat telefonic de către reporterii BZI, afaceristul Constantin Duluțe a transmis faptul că municipalitatea ieșeană nu a purtat deocamdată discuții cu privire la schimbul de terenuri.

”Nu știu nimic. Nu am discutat cu nimeni”, a transmis Constantin Duluțe.

Comercianții din Piața Nicolina, nemulțumiți de facilitățile oferite

Piața Nicolina, una dintre cele mai aglomerate din Iași, este într-o stare deplorabilă. Comercianții au transmis faptul că în perioadele ploioase sunt nevoiți să facă improvizații pentru a nu fi udați.

„Când plouă mai pun câte o umbrelă că altfel îmi plouă în cap. Nu e normal așa ceva, unii au mai pus bandă adezivă, uitați-vă și dumneavoastră cum arată, peste tot este dezastru. Nu e posibil, astea nu sunt condiții”, au transmis comercianții din Piața Nicolina.

Pe de altă parte, Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața, a transmis faptul că investițiile privind acoperișurile tarabelor ar trebui făcute de primărie.

„Fiecare tarabă are un acoperiș al ei care este din policarbonat care nu este stricat. Vine apă pentru că, atunci când plouă foarte tare, nu are apa pe unde să se ducă și se duce printre tarabe, printre acoperișuri și îi plouă și pe ei. Piața Nicolina trebuie acoperită la un moment dat, dar trebuie să vedem dacă proiectul respectiv este realizabil pe locația respectivă, dacă va fi, la un moment dat, un schimb de terenuri.

Luni urmează să vină noile vitrine la Piața Nicolina, le-am scos pe cele vechi și le-am dus în Piața Păcurari, aducem 10 vitrine noi în Piața Nicolina. La tarabe nu se poate face nimic, odată ce piața nu este acoperită, trebuie să ajungă undeva. Eu trec la două zile pe acolo. Acolo nu se poate face nimic până nu se va face un proiect de acoperire a întregii piețe, nu se poate cu acoperișuri la fiecare tarabă.

Am avut discuții, inclusiv săptămâna trecută, cu privire la un proiect de acoperire a pieței, pe care, eventual, EcoPiața îl poate susține financiar, dacă s-ar întâmpla în etape, pe 4 ani, dar totul este al primăriei și juridic ar fi dificil ca EcoPiața să facă o investiție. EcoPiața poate să cumpere vitrine, poate să cumpere tarabe, ne dorim să renovăm și talciocul”, a transmis Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața.

Cu toate controversele și nemulțumirile, Piața Nicolina, una dintre cele mai aglomerate din Iași, ar putea fi mutată pe terenul fostei fabrici Nicolina.

Comentarii
  • Prosteala pe fata

    Asta e politica papusarilor de la primaria Iasi. Tot ce viseza si discuta in monumentul istoric pe care il ocupa abuziv cu institutia arunca in presa. Ce mai vorbe, e campanie electorala pe fata sa vada prostimea proiectele marete nascute din monstri. Realizari tovarasi aveti ?

  • Trebuie desființată ,nu mutată.Ajunge piata Alexandru și cea din Independentei.Daca ar fi mai puține poate ar avea loc în ele doar producătorii,nu toți bișnițarii care stau la bloc și sunt mari producători de legume fructe.

  • Terenul fostei Nicolina ar trebui cumparat de Primarie pentru :
    – o autogara moderna
    – o gara pentru trenul urban Holboca – Podu Iloaei
    – o piata agroalimentara
    – un pod peste calea ferata de la Manta Rosie pana la Cronicar Mustea
    Sunt patru motive bune.

  • odată cu mutarea pieței trebuie strânși și cocalarii adiacenți care fac comerț lângă piață pe care primăria se face că nu-i vede de atâta timp fiind mână în mână cu ei

  • Iar își dă cu părerea Radu Botez, acest incompetent al primăriei care se crede bun la toate?

  • Laiku , pensionar și salariat

    Radu botez ,care a zis sa dăm drumul la aspirator și să-l scoatem pe geam dacă vrem aer curat!

  • City manageru' ce zice?

    Nea Petrica-i sictirit
    Ca primarul l-a naimit
    Manager de municipiu
    Nevestica-i da cu flit
    Iar amanta l-a gonit
    Desi are el fotoliu
    Chiar de vicepresedinte
    Dar nu are stimulente
    Copilas din flori el are
    Printre alte angarale

  • Daca mutati piata, mutati si cocalarii care vand tigari si sunt acoperiti de politistul local Dan Spataru?

  • Daca mutati piata ca sa faceti loc pentru blocuri, mai bine lasati-o acolo unde este.

  • Alt concept al pietelor

    Piețele din Iași sunt sursa de spaga a primariilor. Cu alte cuvinte numai acolo și la bazar, oricine vinde orice, nu se oferă bon fiscal și în acest fel e un paradis al jecmanitorilor. Primaria cere o taxa de taraba care conține chiria, curățenia și cam atât. Pentru a obține un loc favorit se oferă șpagă, dar și sa nu fii verificat asupra provenienței mărfurilor. Din acest motiv încă mai sunt comercianții de țigări la Nicolina. Dacă piețele ar fi fiscalizate cum este normal, întrucât peste 90 % din vânzători sunt revanzatori ( nu producatori) lucrurile ar putea întra intr-o normalitate, similar ca la Kaufland, etc. Noțiunea de piață – târg a fost specifica locuitorilor din mediul rural care veneau sa vândă în piețe surplusul gospodăresc și cu banii obținuți sa cumpere alte produse necesare lor. Promisiunile deșarte a actualilor conducători a Iașului nu mai sunt așadar adaptate la specificul activității de comerț liber. Locațiile pot fi mutate oriunde, dar important este da impună case de marcat celor care vând continuu și totodată sa respecte cerințele cu afișarea calității si a originii produselor.

  • Model piete vest UE

    Consilierii tineri din primaria Iasi ce spun despre aceasta mascarada ? Sa se abtina coruptii, botezatii si alte lichele care nu au facut nimic pana acum in Iasi. Mergeti fratilor intr-o tara civilizata din UE si vedeti cateva piete. Veniti inapoi si dati de pamant cu visatorii, spagarii si ipocritii care nu fac ceva real pentru acest oras.

  • Rechinii imobiliari inghit si piata Nicolina

  • Rechinii imobiliari sunt la Primaria Iasi. Ei reglementeaza urbanistic tot ce se construieste in Iasi si au si parghiile de control. Vezi si declaratiile lor de avere si a rudelor lor.

  • Piete nu are Iasul, sali de sport nu, sosele de centura, cinematografe, sali de spectacole, piscine, terenuri fotbal, baschet, etc. NIMIC ! Toti politicienii se lauda cu ceea ce fac privatii – PALAS-ul, cladiri istorice facute de altii. Ei nu pot si nu fac nimic !

  • Romania Tara din Lumea a 3a
    Nu va supărați dar acesta este adevarul .
    Total incompetenți cei de la Primărie .Credeam in Primar dar se pare ca și este un dictator .
    Da ,orașul poate arată mai bine ca acum 20 de ani dar ninse ridica la nivelul de oraș European la nici un capitol ,defapt toată România este o ruina…

  • bufonul de la ateneu!

    este f bine ca aduce ti critici,dar sunt curios cati dintre voi veti merge sa votati!!!ha,ha,ha!

  • Piata din jurul blocului F ( „1001 articole „) din Podu Ros cand dispare ?

  • Spatele blocului F este closetul vanzatorilor din piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *