Prima pagină » National » Una dintre cele mai mari fabrici din Pașcani a intrat în insolvență! Cum a ajuns Te-Rox Prod în această situație

Una dintre cele mai mari fabrici din Pașcani a intrat în insolvență! Cum a ajuns Te-Rox Prod în această situație

11 sept. 2024, 16:49,
în National

Te-Rox Prod, actuala Holmbergs Safety System SRL, a avut o cifră de afaceri de 49 de milioane de lei, cu aproximativ 35% mai mică decât în anul trecut. Însă, ce este și mai trist, este că fabrica din Pașcani a fost forțată să intre în insolvență.

Holmbergs Safety System SRL (fosta Te-Rox Prod) din Pașcani, producător de sisteme de siguranță pentru scaune auto pentru copii, a înregistrat în 2023 afaceri de 49 de milioane de lei, în scădere cu 35% față de anul anterior și la jumătate față de 2016. Preluată de grupul suedez Holmbergs în 2020, compania a cerut insolvența în 2023, din cauza dificultăților de cashflow generate de incapacitatea de plată a principalului client, un grup francez. Grupul Holmbergs intenționează să restructureze și să relanseze afacerea, în ciuda provocărilor financiare majore apărute în lanțul de aprovizionare.

Te-Rox în insolvență

Producătorul de sisteme de siguranță pentru scaunele auto destinate copiilor, Holmbergs Safety System SRL (anterior Te-Rox Prod) din Pașcani, județul Iași, a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 49 de milioane de lei, în scădere cu aproximativ 35% față de anul anterior. Comparativ cu vârful atins în 2016, afacerile companiei s-au redus la jumătate. Grupul suedez Holmbergs a preluat compania în 2020 de la antreprenoarea Doina Cepalis, iar în 2023 firma a solicitat intrarea în insolvență. Decizia a fost determinată de dificultăți de cashflow și de încasări, generate de incapacitatea de plată a celui mai important client al fabricilor din România, un grup francez.

Holmbergs Safety System, parte a grupului Holmbergs din Suedia, intenționează să restructureze activitatea companiei românești și să relanseze afacerea, conform unor surse din *Ziarul Financiar*. Problemele financiare apărute în lanțul de aprovizionare au afectat semnificativ afacerea locală, care se confruntă cu provocări majore în menținerea unui cashflow sănătos. Totuși, grupul suedez își menține intenția de a investi în reorganizarea operațiunilor, cu scopul de a readuce compania pe un trend ascendent în viitorul apropiat.

Preluarea afacerii de către Holmbergs în 2020 a avut scopul de a extinde prezența internațională a grupului, însă dificultățile întâmpinate de clientul francez au complicat semnificativ situația financiară a subsidiarei din România.

Care este viitorul companiei

Producătoarea de huse și sisteme de siguranță pentru scaune auto destinate copiilor, Holmbergs Safety System SRL, a solicitat intrarea în insolvență, conform unui anunț publicat pe Portalul Instanțelor de Judecată. Decizia vine la patru ani după ce grupul suedez Holmbergs a preluat compania, care deține trei fabrici la Pașcani, Roman și Ruginoasa.

„Admite cererea formulată de către debitoarea Holmbergs Safety System SRL, având ca obiect deschiderea procedurii generale de insolvență (…)”, se precizează în anunțul publicat la 5 septembrie 2024.

Inițial, cererea de insolvență a fost depusă de creditoarea ING Bank – Sucursala București, dar acum a fost recunoscută ca declarație de creanță. Ca administrator judiciar provizoriu a fost desemnată compania CITR Filiala Galați. În următoarele 60 de zile de la deschiderea procedurii, bunurile companiei vor fi inventariate, iar administratorul judiciar va întocmi un raport. Acest raport va conține propunerea fie pentru intrarea debitoarei în faliment prin procedura simplificată, fie pentru continuarea perioadei de observație din cadrul procedurii generale, cu termen până la 26 septembrie 2024.

Te-Rox Prod, actuala Holmbergs Safety System SRL, a avut o cifră de afaceri de 49 de milioane de lei, cu aproximativ 35% mai mică decât în anul trecut. Însă, ce este și mai trist, este că fabrica din Pașcani a fost forțată să intre în insolvență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *