Prima pagină » Titlurile zilei » Una dintre cele mai frumoase polițiste din Iași, terorizată și hărțuită la serviciu? Șeful tinerei i-a trimis un mesaj „pervers” pe Whatsapp: „Bătaia o meriți cu cureaua la…” – FOTO (Exclusiv)

Una dintre cele mai frumoase polițiste din Iași, terorizată și hărțuită la serviciu? Șeful tinerei i-a trimis un mesaj „pervers” pe Whatsapp: „Bătaia o meriți cu cureaua la…” – FOTO (Exclusiv)

06 dec. 2021, 02:00,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

De multe ori, liniștea din sânul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este tulburată de câte un scandal. De data aceasta, scandalul a izbucnit la un Post de Poliție din mediul rural. Acolo, o tânără polițistă ar fi fost „urechiată” de șefi pentru că nu ar fi pus lemne în sobă, pentru că a uitat un aparat de încălzit în priză, pentru că a lăsat autospeciala pe pană, iar exemplele pot continua. Pe de altă parte, polițista li s-a plâns șefilor că se simte hărțuită, însă nimeni nu pare să o fi luat în seamă, pe motiv că „aspectele semnalate nu se confirmă”

Ea – tânără, la început de carieră, el – trecut bine de prima tinerețe, dar încă șef de post. De ce? Dumnezeu știe! Dacă la Iași polițiștii se întrec să iasă la pensie, iată că, la țară, mulți dintre oamenii legii vor să rămână cât mai mult în sistem. Există niște voci rele care spun și de ce ar face asta unii polițiști, dar acest fapt contează mai puțin. Reporterii BZI au aflat o „povestioară” interesantă, iar, în rândurile de mai jos, o vor relata. La Postul de Poliție Țibana șef este un polițist cu state vechi. Se numește Vasile Cojocaru. Respectat de unii, arătat cu degetul de alții, polițistul își face de ceva vreme veacul în Țibana, o comună cu un grad ridicat de activitate, o comună de la marginea județului în care nu prea mulți polițiști abia ieșiți din băncile școlii se îngrămădesc să ajungă.
Prin mâinile sale au trecut multe generații de „boboci”, iar, de ceva timp, a ajuns la el o tânără care a absolvit recent școala de Poliție.

Antonela Luca se numește și este, poate, una dintre cele mai frumoase agente din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Asta poate contează mai mult pentru unii și mai puțin pentru alții. Cert este că tânăra, de când a ajuns la Postul de Poliție Țibana, s-a confruntat cu fel de fel de probleme. Despre problemele din IPJ a discutat și Andrada Voicu, polițista din Iași care era să-și piardă viața într-un accident rutier în timpul serviciului.

Tânăra Antonela Luca, cercetată pentru că nu a pus lemne în soba de la Postul de Poliție Țibana

Agentul de Poliție Antonela Luca se pare ca a dat piept cu un sistem învechit, cu influențe ale epocii ce ar fi trebuit să apună prin anii ’90, dar care încă există prin unele zone din județ și, probabil, și din țară. Antonela a încercat să-și facă treaba cât de bine a putut în Țibana, comuna în care furturile, agresiunile și, de ce nu?!, omorurile sunt la ordinea zilei. Probabil că ea crede că a reușit. Nu aceeași părere o are, însă, și șeful ei, care i-a reproșat în repetate rânduri că nu-și face treaba, că nu pune lemne în sobă sau că a uitat un reșou în priză.

Mai mult decât atât, șeful de Post, Vasile Cojocaru, li s-a plâns și șefilor despre greșelile făcute de tânăra polițistă și a făcut ca aceasta să fie cercetată disciplinar. Trebuie precizat faptul că, înainte ca șeful tinerei să ceară ca aceasta să fie cercetată, la conducerea IPJ Iași au ajuns unele sesizări din partea tinerei polițiste. Ce a avut de reclamat aceasta? Tocmai faptul că se simte hărțuită de șeful ei, Vasile Cojocaru. Mai mult decât atât, ea a salvat câteva mesaje pe care șeful de Post i le-ar fi trimis. Unul dintre mesaje, trimis de polițist subalternei, ridică unele semne de întrebare.

Șeful de Post Vasile Cojocaru: „Bătaia o meriți cu cureaua la…”

De-a lungul timpului, agentul Antonela Luca a primit mai multe mesaje de la șeful său, în semn de reproș. Anul trecut, însă, de Crăciun, tânăra avea să primescă un mesaj dubios. Astfel, pe 27 decembrie 2020, ea a primit de la șeful de Post următorul mesaj:

„Crăciun fericit! Și acum: Bătaia o meriți cu cureaua la…” Dacă mesajul este unul adecvat ar trebui să spună șefii lui Vasile Cojocaru.

Pe de altă parte, reprezentanții IPJ Iași au precizat că fac verificări pentru a stabili dacă la Țibana este sau nu vreo problemă.

„La nivelul IPJ Iași se efectuează verificări, prin Biroul de Control Intern, cu privire la comportamentul unor agenți din cadrul Postului de Poliție Țibana, iar, în funcție de cele constatate, vor fi dispuse măsuri legale”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Trebuie precizat că, de multe ori, informația în sine ajunge destul de denaturată la șefii din cadrul IPJ Iași. De ce? Oarecum totul este lesne de înțeles. Nimeni nu-și dorește ca, în sânul instituției, să existe vreun scandal. Totul trebuie aplanat, însă există cazuri în care nu se ajunge la un numitor comun.

Ce spune agentul Antonela Luca despre întreaga situație

Reporterii BZI au încercat să afle de la ce a plecat întreg scandalul. Astfel, au contactat-o pe Antonela Luca. Tânăra polițistă a făcut mai multe precizări.

„Alegem să fim polițiști pentru că vrem să le facem oamenilor dreptate, dar suntem primele persoane cărora nu li se face dreptate. Intrăm în acest sistem și înțelegem de ce toți ne întrebau în școală: >, pentru că doar așa poți face ceva. Alegi să taci, chiar dacă vezi multe lucruri în neregulă, pentru că, dacă vorbești, nimeni nu te ascultă, nu te crede și tot tu ajungi să fii considerat cel care spune aceste lucruri pentru că vrei ceva anume. Da, mi s-a întâmplat și mie, chiar dacă nu m-aș fi gândit niciodată la asta”, a început tânăra polițistă povestea.

Aceasta a adăugat că a finalizat studiile universitare în anul 2018.

„Am finalizat studiile în cadrul Universității de Medicină și Farmacie > pe data de 5 decembrie 2018, fiind programată la concurs pentru ocuparea unui post, dar ceva mă neliniștea, dorința de a ajuta oamenii prin a le face dreptate încă era vie. După depunerea dosarului (la admitere – n.r.), am fost programată la testarea psihologică la aceeași dată: 5 decembrie 2018. Și, cum visurile trebuie urmate, m-am prezentat la testare. Pe 29 noiembrie 2019 m-am prezentat la IPJ Iași în vederea repartizării, ocazie cu care am ajuns ajutor de șef la Postul de Poliție Comunal Țibana, unde domnul Vasile Cojocaru este șef de Post”, a menționat tânăra polițistă.

Cum au început problemele pentru tânăra polițistă?

Agentul Antonela Luca spune că, în primele luni, totul a fost în regulă.

„După aproximativ 6 luni, colegii au început să-mi spună că domnul Cojocaru afirma că mi-a pus mâna pe picior, că, dacă ar vrea el, cine știe ce mi-ar putea face! Inițial am spus să nu-l bag în seamă, dar, văzând că nu încetează, l-am întrebat dacă este adevărat. El a negat totul, spunându-mi că nu a spus nimic niciodată. Pe data de 25 octombrie 2020, acesta mi-a trimis un mesaj text pe Whatsapp prin care mă întreba câte lucrări am făcut în noaptea în care am fost de serviciu, iar eu i-am spus că nu am reușit să fac pentru că am avut multe sesizări prin apel la SNUAU 112. Imediat după ce am vorbit eu, în prezența colegilor mei l-a sunat pe șeful Secției (Secția Miroslava, de care aparține Postul de Poliție Țibana – n.r.), căruia i-a spus: > Am fost ulterior contactată de către colegii respectivi, care mi-au povestit cele întâmplate. A doua zi am mers la șeful Secției, pe care l-am întrebat: >, iar el mi-a răspuns că suntem colegi și trebuie să rezolvăm noi astfel de probleme”, a precizat agentul Antonela Luca.

Mesajul „pervers” care a umplut paharul?

Mesajul despre care reporterii BZI discutau în rândurile de mai sus se pare că a marcat-o pe tânăra polițistă.

„Pe data de 27 decembrie 2020 am primit un mesaj de la domnul Vasile Cojocaru: „Crăciun fericit! Și acum: Bătaia o meriți cu cureaua la…” Nici nu am răspuns, ulterior am mers la șeful IPJ, domul Costel Gîtlan, căruia i-am zis că doresc să plec de la acel Post pentru că situația nu este una tocmai plăcută cu domnul Cojocaru, fără a-i preciza despre ce este vorba. Pe 26 mai 2021 în timp ce mă deplasam la o sesizare 112 împreună cu domnul Vasile Cojocaru și mă aflam la volanul autospecialei de Poliție, acesta a încercat să mă atingă, moment în care l-am întrebat ce face, el a spus că, din greșeală, dar gestul s-a repetat, moment în care am oprit autospeciala și l-am întrebat dacă dorește să coboare.

De asemenea, în timp ce ne deplasam, acesta făcea diferite afirmații la adresa mea, printre care că sunt un > și mi-a spus: > Nu am dorit să reclam acest aspect, întrucât așteptam un răspuns la un raport de mutare. Mai apoi am sesizat conducerea IPJ despre cele întâmplate și am fost chemată la un control intern. Ulterior, lucrarea mea a fost clasată din cauza >, chiar dacă am atașat mesajele primite de la acesta”, a subliniat Antonela Luca.

Agentul de poliție Antonela Luca: „Nu reușeam să dorm decât dacă luam medicamente”

Agentul Antonela Luca a dat de înțeles că șeful de Post de la Țibana a încercat să o țină sub papuc dându-i sarcini imposibil de făcut, sarcini care, dacă nu ar fi efectuate, i-ar putea aduce sancțiuni.

„Chiar dacă am efectuat doar serviciu de patrulare în intervalul 16:00-00:00 în fiecare zi, am primit note de sarcini de la domnul Vasile Cojocaru, cu diferite activități de adus la termen în timpi imposibil de atins. Am întocmit un raport prin care i-am adus la cunoștință domnului Cojocaru că apelurile 112 au prioritate în serviciile pe care le desfășor în acea perioadă, ca am lucrări, note de sarcini în dosare pe care trebuie să le soluționez, motiv pentru care nu pot garanta că voi aduce la termen ceea ce îmi solicită. Mi-a răspuns ca sunt într-o gravă eroare și risc să fiu sancționată”, a precizat polițista.

Tânăra mai spune că, în toată această perioadă, a avut mult de suferit.

„Aceste note de sarcini primite în fiecare zi și toată situația în care mă aflam mi-au provocat o stare de neliniște și stres, astfel încât nu-mi puteam desfășura activitatea, nu reușeam să dorm decât dacă luam medicamente, motiv pentru care am mers la psihologul unității, i-am spus situația în care mă aflu și i-am cerut ajutorul. Inițial a fost foarte dispus să mă ajute, mi-a sugerat sa mă pună fața în față cu domnul Cojocaru, eu fiind complet de acord. După o lună m-am prezentat din nou la psiholog. Mi-a spus că nu poate face acea întâlnire și că ar trebui să cer o părere obiectivă asupra situației mele, nimic mai mult”, a completat agentul de Poliție.

Acesta este sprijinul primit de agentul Antonela Luca de la șefii din IPJ Iași?

Ciudat este faptul că polițista susține că a mai cerut odată sprijinul șefilor de la IPJ Iași, însă a primit un răspuns mai mult decât ciudat.

„Pe data de 2 decembrie 2021 am înaintat către IPJ Iași un raport prin care prezentam din nou situația de la Postul de Poliție Comunal Țibana, raport ce mi-a fost înapoiat cu rezoluția: „Cine ți-a cerut acest raport?” Pe baza nerespectării sarcinilor trasate de către șeful de post în acea perioadă, pe data de 3 decembrie 2021 am fost informată că față de mine s-a dispus cercetarea disciplinară”, a precizat agentul Antonela Luca.

Reporterii BZI l-au contactat și pe șeful de post de la Țibana, Vasile Cojocaru, pentru a afla care este punctul lui de vedere, având în vedere acuzațiile care i se aduc, însă acesta a spus că nu știe nimic.

„Nu pot să fac niciun fel de comentariu, nici nu știu despre ce este vorba, dar vă puteți adresa la biroul de presă al IPJ Iași. Nu știu despre ce plângeri este vorba, nu știu despre ce agresiuni fizice și verbale spune ea, eu nu pot să comentez afirmațiile ei. Vă adresați la IPJ și primiți toate lămuririle, doar știți cum e problema la relațiile cu presa, doar prin Inspectorat. Eu nu pot să am niciun punct de vedere pentru că nu știu despre ce este vorba. Nu pot să comentez nimic”, a declarat Vasile Cojocaru, șeful de post de la Țibana.

Reporterii BZI au relatat în urmă cu aproape 7 ani o altă întâmplare care îl viza pe polițistul Vasile Cojocaru. Atunci, polițistul a fost prins în uniformă în timp ce juca alături de alți doi bărbați cărți, într-un bar de pe raza localității în care își desfășoară activitatea zilnică de patrulare. Localnicii spuneau că sunt sătui de practicile polițistului și, mai în glumă, mai în serios, afirmau că polițistul „caută în timpul programului hoții în asul din mâneca, totul într-un bar din localitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *